Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν -για πρώτη φορά- το μηχανισμό που οδηγεί σε εξαιρετικά σπάνιους θρόμβους αίματος μετά το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19.

Μια επιστημονική ομάδα – στο Κάρντιφ και στις ΗΠΑ – έδειξε με μεγάλη λεπτομέρεια πώς μια πρωτεΐνη στο αίμα έλκεται από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου.

Πιστεύουν ότι αυτό ξεκινά μια αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία περιλαμβάνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδέχεται να οδηγεί σε επικίνδυνους θρόμβους αίματος

Το εμβόλιο πιστεύεται ότι έσωσε περίπου 1 εκατομμύριο ζωές από την Covid-19,  σύμφωνα με το BBC.

Διαβάστε επίσης: AstraZeneca – Εγκαίνια Καρόλου στο Κέντρο Ανακάλυψης αξίας 1 δισ. λιρών [Video]

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τους σπάνιους θρόμβους αίματος δημιούργησαν πολλά ζητήματα σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως η μη χορήγηση σε ανθρώπους κάτω των 40 ετών στο Ηνωμενο Βασίλειο.

Ξεκίνησε επίσης ένα επιστημονικό «κυνήγι» ούτως ώστε να ανακαλυφθεί τι δεν λειτουργούσε σωστά. Στην ομάδα του Κάρντιφ δόθηκε έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για να βρει τις απαντήσεις.

Οι ίδιοι οι επιστήμονες της AstraZeneca συμμετείχαν επίσης στο ερευνητικό πρόγραμμα μετά τη δημοσίευση προηγούμενων αποτελεσμάτων από την ομάδα.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca τόνισε ότι οι θρόμβοι είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν λόγω μόλυνσης από την Covid-19 παρά λόγω του εμβολίου και ότι η πλήρης εξήγηση για το γιατί εμφανίζονται δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί.

Διαβάστε επίσης: Μπαχρέιν – Επείγουσα έγκριση του φαρμάκου κατά της Covid της AstraZeneca

Η ομάδα ερευνητών στη Βρετανία και τις ΗΠΑ έδειξε με λεπτομέρειες πώς μία πρωτεΐνη στο αίμα προσελκύεται σε ένα βασικό συστατικό του εμβολίου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό πυροδοτεί μία αλυσιδωτή αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία μπορεί να καταλήξει σε επικίνδυνους θρόμβους.

Οι θρόμβοι αυτοί έχουν συνδεθεί με 73 θανάτους από τα σχεδόν 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που έχουν χορηγηθεί στη Βρετανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ερευνα – 1 στους 2 Ελληνες δε βγαίνει καθόλου για διασκέδαση μετά την πανδημία
Επικαιρότητα |

Ενας στους δύο Ελληνες σταμάτησε να βγαίνει για διασκέδαση μετά την πανδημία [έρευνα]

Δύο χρόνια μετά την πανδημία, έχει επηρεαστεί σημαντικά τόσο η ψυχική / συναισθηματική υγεία, όσο και η κοινωνική ζωή των Ελλήνων, σύμφωνα με την νέα Πανελλαδική Έρευνα της Focus Bari | YouGov