Η αισιοδοξία που επικράτησε στην αμερικανική κεφαλαιαγορά την Πέμπτη δεν κράτησε…

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι βασικότεροι δείκτες της Wall Street καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

Από το τέλος της εβδομάδας, με τη μαύρη Παρασκευή και το ξεπούλημα που πυροδότησε η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, η αγορά κινείται σε ρυθμούς roller – coaster (τρενάκι του λούνα παρκ) με έντονη νευρικότητα.

Ο Dow Jones Industrial Average υποχωρούσε κατά 218 μονάδες ποσοστό 0,62%, ο S&P 500 έχανε περίπου 1,33%, ενώ οι απώλειες στον τεχνολογικό Nasdaq άγγιξαν το 3%.

Οι μετοχές που συνδέονται στενά με τον ιό οδήγησαν την αγορά στην εβδομαδιαία τραμπάλα της και αυτό συνεχίστηκε την Παρασκευή.

Μεγάλοι χαμένοι, οι εταιρείες που επωφελούνται από την οικονομική επέκταση, όπως ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες. Η Las Vegas Sands σημείωσε έκπτωση 3% και η Delta Air Lines 1,2%.

Η Norwegian Cruise Line σημείωσε πτώση 2,7% και η Carnival Corp. έχασε 3%.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με την Όμικρον είναι υψηλή, αλλά σε συνδυασμό με τον απογοητευτικό αριθμό θέσεων εργασίας οι επενδυτές αποφάσισαν να μειώσουν τις θέσεις τους πριν από το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην LPL Financial.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Νοεμβρίου έδειξε πιο αργή από την αναμενόμενη δημιουργία θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα.

Κατά 210.οοο αυξήθηκαν οι προσλήψεις, παρά την απότομη υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας από το 4,6% στο 4,2% και την αύξηση του εργατικού δυναμικού στο 61,8%, το μεγαλύτερο ποσοστό από το Μάρτιο του 2020. Οι εκτιμήσεις του Dow Jones ήταν για 573.000 νέες θέσεις εργασίας και ποσοστό ανεργίας στο 4,5%

Ο κλάδος της αναψυχής και φιλοξενίας, που περιλαμβάνει μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και παρόμοιες επιχειρήσεις, που βρισκόταν στην κορυφή της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ανάκαμψης, κατέγραψε μόλις  23.000 προσλήψεις το Νοέμβριο.

Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε απότομα στο 4,2%, καλύτερα από τις εκτιμήσεις για 4,5%.

Τα στοιχεία αυτά αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα μετά και τις τοποθετήσεις του προέδρου της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ σε Κογκρέσο και Γερουσία, ο οποίος είπε ότι ο πληθωρισμός φαίνεται «επίμονος» και πως μελετάται το ενδεχόμενο για ταχύτερο tapering, κίνηση που θα φέρει πιο κοντά την αύξηση των επιτοκίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε την Πέμπτη σε συνέδριο του Reuters ότι είναι έτοιμη να αποσύρει τη λέξη «παροδικός αναφορικά με τον πληθωρισμό.

Στο θέμα αναφέρθηκε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: «Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να είναι υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως» υποστηρίζουν, εγκαταλείποντας και αυτοί με τη σειρά τους τον χαρακτηριστικό «παροδικός».

Και μάλιστα καλούν εμμέσως πλην σαφώς την Federal Reserve να αναλάβει δράση:

«Βλέπουμε λόγους για τη νομισματική πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες -με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να πλησιάζει τις τάσεις πριν από την πανδημία, τις στενές αγορές εργασίας και τώρα πληθωριστικές πιέσεις ευρείας βάσης- να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στους κινδύνους πληθωρισμού σε σύγκριση με ορισμένες άλλες προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ζώνη του ευρώ. Θα ήταν σκόπιμο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επιταχύνει τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων και να προωθήσει την πορεία για αυξήσεις των επιτοκίων» αναφέρουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street