Με θέμα «Ο ρόλος των ελληνικών πανεπιστημίων στην αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας» συνεδρίασε η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, υπό την Προεδρία του Βουλευτή Επικρατείας, καθηγητή κ. Χρήστου Ταραντίλη.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Ταραντίλης, θέλοντας να αναδείξει τη σημασία που έχει διεθνώς η επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (εταιρείες start-up και spinoff) υπολογίζεται στο τεράστιο ποσό των 3,8 τρισ. δολαρίων σύμφωνα με το Global Startup Ecosystem Report του 2021. Επεσήμανε, επίσης, ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και τη στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ (Census Bureau), οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας, συνεισφέρουν τις μισές νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας, παράλληλα, σημαντικά στη συνολική αύξηση του επιπέδου παραγωγικότητας.

Ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε σε παραδείγματα χωρών που έχουν αναπτύξει προσφάτως αξιόλογη δράση, αξιοποιώντας επιχειρηματικά την παραγόμενη στα πανεπιστήμιά τους έρευνα, όπως η Λετονία, η Εσθονία και η Πορτογαλία. Υπογράμμισε δε, ότι o αριθμός των spin-off εταιρειών που έχουν ιδρυθεί μέχρι σήμερα στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι ανάλογος της ποιότητας του έργου τους, συμπαρασύροντας και τις συνολικές επιδόσεις στην επιχειρηματική αξιοποίηση των ελληνικών ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Ο κ. Ταραντίλης εστίασε, τέλος, στην ανάγκη να διαμορφώσει η Πολιτεία το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να απελευθερωθούν οι παραγωγικές ερευνητικές δυνάμεις, όπως έπραξε με τον νόμο για τις spin off εταιρείες που ψηφίσθηκε αυτή την εβδομάδα, και τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν θα μείνω πίσω αλλά θα προχωρήσει μπροστά, γιατί μπορεί και παράγει καινοτομία».

Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής δόθηκε βήμα στον κ. Ανδρέα Μπουντουβή, Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Προεδρεύοντος της Συνόδου Πρυτάνεων & Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ο οποίος μίλησε για τον ρόλο των πανεπιστημίων στην αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας, απαντώντας στη συνέχεια στις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Καινοτομία
ΕΕ – 47 εκατ. ευρώ στο Ταμείο προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας των μικρομεσαίων
Διεθνή |

ΕΕ: 47 εκατ. ευρώ στο Ταμείο προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας των μικρομεσαίων

Ξεκίνησε από σήμερα τη λειτουργία του το Ταμείο ΜΜΕ της ΕΕ για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς για την ανάκαμψη από την COVID-19 και την πράσινη και ψηφιακή μετάβασή τους

ΥΠΕΝ – 27,8 εκατ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία από το Ταμείο Ανάκαμψης
Επιχειρήσεις |

ΥΠΕΝ: Χρηματοδότηση 27,8 εκατ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η δράση απευθύνεται αποκλειστικά στους δυνητικούς δικαιούχους 36 έργων της Προγραμματικής Περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν χρηματοδοτήθηκαν λόγω εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων

Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας – Οι ΜμΕ μπορούν να γίνουν φορέας ανάπτυξης & καινοτομίας
Επιχειρήσεις |

Πώς οι ΜμΕ μπορούν να γίνουν φορέας ανάπτυξης και καινοτομίας

Οι ατομικές επιχειρήσεις, το μικρό αποτύπωμα τους στην αγορά, η προβληματική πρόσβαση στην χρηματοδότηση και οι μικρές οικονομίες κλίμακας, μπορούν να έχουν ταχύτερη ανάπτυξη και περισσότερες ευκαιρίες μέσω της ευκολότερης πρόσβασης σε νέες τεχνολογίες και ψηφιακές υπηρεσίες

Ρομπότ στην παραγωγή – «Πρωταθλήτρια» η Ασία, ακολουθεί η Ευρώπη
Καινοτομία |

Οι παγκόσμιοι «πρωταθλητές» της ρομποτικής στην παραγωγή

Έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής για την επέκταση της αυτοματοποίησης στην δευτερογενή παραγωγή. Εντυπωσιακή η αναλογία στη Ν. Κορέα και η επίδοση της Κίνας την τελευταία πενταετία.