Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την ετήσια συνοπτική έκθεση σχετικά με την εφαρμογή χρηματοοικονομικών μέσων το 2020. Σύμφωνα με την έκθεση, τα χρηματοοικονομικά μέσα έχουν στηρίξει τις ευρωπαϊκές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και άλλους αποδέκτες για 29 δισ. ευρώ συνολικά το 2020. Από αυτά, τα 21,6 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 7 δισ. ευρώ για κεφάλαια κίνησης) αντλούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) για άμεση βοήθεια σε 478.000 ΜΜΕ, από τις οποίες οι 375.000 είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε τα εξής: «Με τα χρηματοοικονομικά μέσα μπορούν να επιτευχθούν επενδύσεις στην πολιτική συνοχής με ευέλικτο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο και να κινητοποιηθούν πρόσθετες επενδύσεις. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, τα χρηματοοικονομικά μέσα συνέβαλαν στην ταχεία στήριξη των μικρών επιχειρήσεων ώστε αυτές να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους. Για την περίοδο 2021-2027 ενθαρρύνω τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες να κάνουν αυξημένη χρήση των χρηματοοικονομικών μέσων και των οφελών τους.»

Διαβάστε επίσης: «Παγκόσμια Πύλη» – Το επενδυτικό σχέδιο των 300 δισ. ευρώ που ενισχύει τον ρόλο της ΕΕ στον κόσμο

Μετριασμός των οικονομικών επιπτώσεων

Τα χρηματοοικονομικά μέσα, όπως μετοχικοί και χρεωστικοί τίτλοι, εγγυήσεις δανείων και κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου και οι μηχανισμοί επιμερισμού του κινδύνου, αποδείχθηκαν αποδοτικός τρόπος χρήσης των πόρων της πολιτικής συνοχής, ακόμη περισσότερο σε περιόδους κρίσης. Η πανδημία του κορονοϊού έπληξε ιδιαίτερα τις ΜΜΕ και πολλοί εργαζόμενοι διέτρεχαν τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους στις επιχειρήσεις που αγωνίζονταν να επιβιώσουν. Τα χρηματοοικονομικά μέσα ήταν ζωτικής σημασίας για την παροχή στήριξης στις ΜΜΕ που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη, γεγονός που συνέβαλε στον μετριασμό των αρνητικών οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού για τις περιφέρειες και τις πόλεις της ΕΕ. Ειδικότερα, τα χρηματοοικονομικά μέσα παρείχαν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, βοήθεια υπό μορφή χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως δάνεια, εγγυήσεις και μετοχικοί τίτλοι. Σε σύγκριση με το 2019, ενισχύθηκαν με χρηματοοικονομικά μέσα 365.000 επιπλέον ΜΜΕ, δηλαδή περίπου επιπλέον 1.000 ΜΜΕ ημερησίως και ο συνολικός αριθμός των ΜΜΕ που επωφελήθηκαν έφτασε τις 478.000 ΜΜΕ το 2020.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ – Το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης για Έρευνα και Καινοτομία

Πρόσθετη ευελιξία χάρη στην ΕΕ

Τα χρηματοοικονομικά μέσα έχουν αποδειχθεί πλεονέκτημα, ιδίως χάρη στην πρόσθετη ευελιξία που παρείχαν η Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού (CRII) και η Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού+ (CRII+), δεδομένου ότι τα κράτη μέλη μπόρεσαν να διαθέσουν πόρους για τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των αποδεκτών. Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό των χρηματοοικονομικών μέσων είναι ότι λειτουργούν ως μόχλευση, καθώς μπορούν να προσελκύσουν πρόσθετες επενδύσεις από ιδιώτες ή δημόσιους επενδυτές. Τέλος, τα χρηματοοικονομικά μέσα είναι ένας οικονομικά συμφέρων μηχανισμός για την επίτευξη αποτελεσμάτων με πολύ χαμηλό κόστος και αμοιβές διαχείρισης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ