Αναγνωρίζοντας ότι η ενσωμάτωση των κριτηρίων Απολογισμούς ESG στη στρατηγική μίας επιχείρησης αποτελεί κομβικό παράγοντα για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης επιτυχίας, η Grant Thornton στην Ελλάδα πραγματοποίησε εξειδικευμένη έρευνα επί των συνολικά δημοσιευμένων στην Ελλάδα Εκθέσεων Βιωσιμότητας ESG & Sustainability για την τελευταία διετία (δημοσιεύσεις έως 17/11/2021).

Το δείγμα της έρευνας αφορά σε 118 απολογισμούς επιχειρήσεων από 32 διαφορετικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας (βιομηχανία, εμπόριο, υπηρεσίες). Το δείγμα συμπεριλαμβάνει όλες τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αφορά τόσο μεγάλες εταιρείες, όσο και Μικρομεσαίες (SMEs). Μεγάλες εταιρείες είναι όσες σημείωσαν κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ.ευρώ και απασχολούσαν παραπάνω από 250 εργαζομένους.

Η έρευνα εστιάζει στο κατά πόσο οι Απολογισμοί που δημοσιεύονται στην Ελλάδα ευθυγραμμίζονται με σχετικά διεθνή πρότυπα και οδηγίες που έχουν δοθεί από παγκοσμίως αναγνωρισμένους φορείς στα θέματα ESG, και μεταξύ άλλων κριτηρίων εκτιμά το ποσοστό των Απολογισμών που επιβεβαιώνονται από τρίτο ανεξάρτητο φορέα, καθώς και το ποσοστό των εταιρειών που υποστηρίζουν τους Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (UN SDGs).

Μόνο το το 42% των εισηγμένων δημοσιεύει ετήσιο Απολογισμό ESG

Αντίθετα από ότι θα περίμενε κανείς, όπως προκύπτει από την έρευνα, μόνο το 46% των εταιρειών που δημοσίευσαν Απολογισμό για τα έτη 2019 2020 είναι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το 54% να είναι μη εισηγμένες και ένα αξιόλογο ποσοστό, το 22% να είναι Μικρομεσαίες Εταιρείες. Να σημειωθεί ότι από το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο Αθηνών μόνο το 42% αυτών δημοσιεύει ετήσιο Απολογισμό ESG.

Ειδικότερα, στην έρευνα συμμετείχαν εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες σε ποσοστό 46%, με το υπόλοιπο 54% να είναι μη εισηγμένες, σε ποσοστό 78% μεγάλες επιχειρήσεις, έναντι 22% μικρομεσαίων, ενώ ποσοστό 81% των εταιρειών που μελετήθηκαν εκδίδουν ετησίως Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας, με το υπόλοιπο 19% να το κάνει ανά διετία ή και τριετία.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το ποσοστό των εισηγμένων εταιρειών που δημοσιεύει ετήσιο απολογισμό ESG ανέρχεται σε 42%, ενώ μόλις το 46% των εταιρειών που δημοσίευσαν Απολογισμό για τα έτη 2019-2020 είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το 54% να είναι μη εισηγμένες, και μάλιστα το 22% να είναι μικρομεσαίες.

Πόσες εταιρείες εφαρμόζουν τα  GRI Standards

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 75% του δείγματος εφαρμόζει τα GRI Standards, με το υπόλοιπο 25% να ακολουθεί διαφορετικές κατευθύνσεις/πρότυπα, ή απλώς ενσωματώνοντας κάποιες βασικές κατευθύνσεις των GRI Standards, το 36% δημοσιεύει αναφορά προόδου (COP), βάσει των 10 αρχών του Global Compact, ενώ το 82% δημοσιεύει την συμβολή του στους Παγκόσμιους στόχους για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Μάλιστα, το 34% των απολογισμών των εταιρειών του δείγματος  -δηλαδή περίπου ένας στους τρεις- διαθέτει εξωτερική επαλήθευση επιλεγμένων στοιχείων από τρίτο ανεξάρτητο μέρος, με το υπόλοιπο το 66% να μην διαθέτει.

Το 82% των εταιρειών του δείγματος αναφέρονται και παρουσιάζουν τους Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (UN SDGs), ενώ το 18% δεν κάνει καμία αναφορά στους απολογισμούς του. Επιπλέον, το 56% των εταιρειών που αποτυπώνουν τη συμβολή τους στους Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη συνδέουν και τα ουσιαστικά τους θέματα με συγκεκριμένους στόχους SDGs, περιγράφοντας αναλυτικότερα τη συμβολή τους σε αυτούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υιοθέτηση το 2015 της Agenda 2030 των Ηνωμένων Εθνών και των 17 στόχων με τους 169 υποστόχους για την Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs) αποτελεί ορόσημο για την διεθνή κοινότητα, καθώς στην επίτευξη αυτών των στόχων εμπλέκονται η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα, ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας, η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι ΜΚΟ και οι οργανώσεις πολιτών.

Όπως σημειώνει η έρευνα της Grant Thornton, για την Ελλάδα μάλιστα, οι στόχοι αυτοί παρέχουν μία σημαντική ευκαιρία για την ανάκαμψη και μετάβαση προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με έμφαση και στους τρεις βασικούς πυλώνες: περιβάλλον, κοινωνία και οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ESG
Η Mytilineos στη λίστα Industry Top Rated Companies της Sustainalytics
ESG |

Η Mytilineos στη λίστα Industry Top Rated Companies της Sustainalytics

Η Mytilineos καταλαμβάνει τη 2η θέση σε σύνολο 114 εταιρειών στην κατηγορία «Industrial Conglomerates», επίδοση που δείχνει την προσήλωση της εταιρείας στην ενσωμάτωση και την ανάπτυξη της ESG κουλτούρας στο σύνολο των δραστηριοτήτων της

Παπαστράτος – 1η Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης
ESG |

Παπαστράτος: 1η Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης

Μένοντας πιστή στο όραμά της για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο, η Παπαστράτος ανοίγει μια νέα σελίδα στη συνεπή και ολοκληρωμένη ενημέρωση όλων των Ενδιαφερόμενων Μερών της εταιρείας σχετικά με τις δράσεις και τους στόχους, καθώς και την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG

Βιωσιμότητα των χωρών και των κλάδων με βάση το τρίπτυχο ESG
Academia |

Βιωσιμότητα των χωρών και των κλάδων με βάση το τρίπτυχο ESG

Η απόδοση μιας επιχείρησης πλέον δεν εκτιμάται μόνο από τα κέρδη που αποκτά αυτή, αλλά η επιτυχία της μετριέται επίσης από το ποια είναι η συνεισφορά της στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την ευημερία της γύρω κοινότητας και της διακυβερνητικής εταιρικής πολιτικής που εφαρμόζει.

Deloitte – Αυξητική τάση διείσδυσης των κριτηρίων ESG στην ποντοπόρο Nαυτιλία
ESG |

Deloitte: Πώς τα κριτήρια ESG διεισδύουν στην ποντοπόρο Nαυτιλία

Ο κλάδος θαλασσίων μεταφορών (shipping), αποτελεί μέρος του ευρύτερου κλάδου των Μεταφορών, ο οποίος, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία έχει μερίδιο 16% στην παγκόσμια εκπομπή ρύπων. Από αυτό το 16%, όπως καταδεικνύει η μελέτη, η ναυτιλιακή βιομηχανία, έχει ένα αντίκτυπο της τάξης του 1,7%