Από αύριο Δεύτερα, 6 Δεκεμβρίου 2021, τίθεται σε παραγωγική λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία της νέας διαδικασίας χορήγησης επιδόματος μητρότητας τόσο για τις ασφαλισμένες γυναίκες του e-ΕΦΚΑ όσο και για τους εργοδότες ως αποτέλεσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού και του εκσυγχρονισμού της χειρόγραφης  διαδικασίας  υπό  την  προϋπόθεση  ότι    έχει  προηγηθεί  η  ηλεκτρονική έκδοση της βεβαίωσης της Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας σε πρώτη φάση, σύμφωνα με εγκύκλιο του e-ΕΦΚΑ, εντάσσονται οι εργαζόμενες υπαγόμενες στην ασφάλιση:

• του πρώην Κλάδου Ασθένειας του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ και του τ. Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων (τ. ΤΑΞΥ) που παρέχουν εξαρτημένη εργασία.

• του πρώην Κλάδου Υγείας του Ο.Α.Ε.Ε.

• του πρώην Κλάδου Υγείας  του Ο.Γ.Α.

• του πρώην Κλάδου Υγείας του Ε.Τ.Α.Α – Τομέας Υγείας Μηχανικών & Εργοληπτών    Δημ. Έργων (ΕΤΑΑ -Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.), Τομέας Υγείας Υγειονομικών (ΕΤΑΑ –Τ.Σ.Α.Υ.), Τομέας Υγείας Δικηγόρων Αθηνών (ΕΤΑΑ -Τ.Υ.Δ.Α.), Τομέας Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών (ΕΤΑΑ -Τ.Υ.Δ.Ε.), Τομέας Υγείας Δικηγόρων Πειραιά (ΕΤΑΑ -Τ.Υ.Δ.Π.), Τομέας Υγείας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (ΕΤΑΑ-Τ.Υ.Δ.Θ.), Τομέας Υγείας Συμβολαιογραφών (ΕΤΑΑ – Τ.Υ.Σ.)

• του πρώην Κλάδου Υγείας του Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.

Στην επόμενη φάση υλοποίησης της ηλεκτρονικής διαδικασίας χορήγησης του αιτήματος επιδόματος μητρότητας θα ενταχθούν οι ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων γυναικών:

α) οι ασφαλισμένες υπαγόμενες στο άρθρο 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016, οι έμμισθες δικηγόροι και οι ασφαλισμένες του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ

β) οι ασφαλισμένες υπαγόμενες στις ειδικές κατηγορίες του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (οι αποκλειστικές νοσοκόμες, οι αμειβόμενες με εργόσημο, οι απασχολούμενες σε οικοδομοτεχνικά έργα, οι ξεναγοί, οι ρυτινοσυλλέκτριες κλπ), οι φέρουσες και οι τεκμαιρόμενες εργαζόμενες μητέρες που απέκτησαν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, οι άνεργες (επιδοτούμενες) από τον ΟΑΕΔ, οι δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος μητρότητας καθώς και οι γυναίκες που υιοθετούν τέκνο.

Συγκεκριμένα, οι αναφερόμενες γυναίκες της α’ υποπερίπτωσης υπαγόμενες στο άρθρο 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 και οι έμμισθες δικηγόροι, δεδομένου ότι δεν έχουν την δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης μέσω της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας, θα πρέπει να αποστέλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις με τα σχετικά δικαιολογητικά στη Γενική Διεύθυνση Παροχών και Υγείας του e-ΕΦΚΑ (e-mail:tm.aepid.mitr@efka.gov.gr & tm.bepid.mitr@efka.gov.gr ).

Οι ασφαλισμένες του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ θα συνεχίσουν να τις καταθέτουν στις Υπηρεσίες τους, οι οποίες και είναι αρμόδιες για να τα διαβιβάσουν στη Γενική Διεύθυνση Παροχών και Υγείας του e ΕΦΚΑ.

Όσον αφορά όμως τα αιτήματα των εμμίσθων δικηγόρων θα εκκαθαριστούν από την Υπηρεσία μετά την έκδοση οδηγιών που έχουν ζητηθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 63 (ΑΑ)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax