Αλλαγή σελίδας για το επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Τον επόμενο μήνα ξεκινά το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) με βασικό χαρακτηριστικό του την καθιέρωση του ατομικού κουμπαρά, στον οποίο θα συγκεντρώνονται οι εισφορές και θα φέρει το όνομα κάθε ασφαλισμένου.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας (μισθωτοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα), όπως και οι αυτοαπασχολούμενοι που είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης, θα εντάσσονται υποχρεωτικά στο νέο ταμείο ΤΕΚΑ.

Την παρουσίαση του νέου ταμείου και λεπτομέρειες γύρω από την λειτουργία του θα κάνει ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Π. Τσακλόγλου την ερχόμενη Πέμπτη.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος επικουρικής ασφάλισης περιλαμβάνει τα εξής:

1. Την καθιέρωση των ατομικών κουμπαράδων, όπου θα συγκεντρώνονται οι εισφορές των ασφαλισμένων και όταν έρθει η ώρα για συνταξιοδότηση, θα λαμβάνουν επικουρική σύνταξη που να βασίζεται στις εισφορές που έχουν καταβάλει και στις αποδόσεις των επενδύσεων τους.

2. Υποχρεωτική ένταξη των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας. Μεταβατική περίοδος ενός έτους έως 1.1.2023 για την προαιρετική ένταξη όσων είναι κάτω των 35 ετών, οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση, είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα.

3. Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει, δηλαδή 6,5% μέχρι τα μέσα του 2022 και 6% στη συνέχεια.

4. Οι μελλοντικές συντάξεις των νέων θα αποτελούνται από τρία τμήματα: την εθνική που χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό, την ανταποδοτική κύρια σύνταξη και την κεφαλαιοποιητική επικουρική σύνταξη.

5. «Κρατικές εγγυήσεις για την μετάβαση στο νέο σύστημα». Η κυβέρνηση με το νέο καθεστώς έχει αναλάβει τρείς δεσμεύσεις: Πρώτον, ότι οι παροχές του νέου ταμείου θα είναι αυξημένες σε βάθος 25ετίας για τους σημερινούς νέους ασφαλισμένους. Δεύτερον, ότι τι νέο ταμείο εγγυάται με την παρεχόμενη σύνταξη, επιστροφή ισόποση με τις καταβληθείσες συσσωρευμένες εισφορές συν τους τόκους τους. Και τρίτον, ότι δεν θα θιγούν και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται οι επικουρικές συντάξεις των σημερινών παλαιών ασφαλισμένων.

6. Οι νέοι εργαζόμενοι – κατά τους πρώτους μήνες του 2022 – θα λάβουν στο mail τους ένα ενημερωτικό σημείωμα που θα τους καλεί να επιλέξουν το επενδυτικό «προφίλ» (συντηρητικό, ισορροπημένο, επιθετικό) στο οποίο επιθυμούν να επενδυθούν τα κεφάλαια του «ασφαλιστικού κουμπαρά» τους. Ανά τρία ή πέντε χρόνια, εφόσον το επιθυμούν θα μπορούν να αλλάζουν το προφίλ. Επιπλέον θα έχουν τον πλήρη έλεγχο των εισφορών και των αποδόσεών τους μέσω πρόσβασης στον προσωπικό κουμπαρά τους, από το κινητό ή τον υπολογιστή τους, όπως συμβαίνει και με το e-banking. Θα μπορούν αν ενημερώνονται για το ύψος των συσσωρευμένων εισφορών και των αποδόσεών τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax