Η επιστροφή των αναδρομικών σε δόσεις ή ο συμψηφισμός τους με την προσωπική διαφορά είναι τα δύο σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην περίπτωση που το ΣτΕ δικαιώσει τους 350.000 παλιούς συνταξιούχους.

Πρόκειται για τα νέα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, τα οποία υπολογίζονται πως κυμαίνονται μεταξύ 2 και 2,5 δισ. ευρώ.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται – εκτός απροόπτου – έως το τέλος του έτους να κρίνει τα παρακάτω αναδρομικά:

▪ Τα καταργημένα δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (εκτός και εάν η κύρια σύνταξη ήταν κάτω από 400 ευρώ, π.χ. αγρότες με την κατώτατη σύνταξη που διεκδικούν 660 ευρώ).

▪ Τις μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ.

▪ Την κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ήταν πλήρη (δύο επικουρικές ανά έτος) το 2012.

Τονίζεται ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει εκ νέου συνταξιουχικές οργανώσεις, εκτιμώντας ότι δεν ήταν νόμιμη και συνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι, να πληρώσει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και να αφαιρέσει τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Ιανουάριο και έκτοτε αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων βρίσκονται καταρχήν δύο ομάδες συνταξιούχων που δεν έλαβαν καθόλου αναδρομικά τον περασμένο Οκτώβριο.

Ποσά έως 800 ευρώ

Συνταξιούχοι αγρότες του πρ. ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα. Πρόκειται για την κατηγορία συνταξιούχων που διεκδικούν τα ελάχιστα αναδρομικά, καθώς ως χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν την περίοδο των Μνημονίων μόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ τον χρόνο (οι αγρότες ελάμβαναν μέχρι το 2012 τα πλήρη δώρα).

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και συνταξιούχοι του πρ. ΟΑΕΕ (πρ. ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) χωρίς επικουρική. Καθώς δεν έχασαν ποσά από την επικουρική, διεκδικούν μόνο τα 800 ευρώ των χαμένων δώρων από τις κύριες.

Ποσά από 800 έως 2.000 ευρώ

Εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι από ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, τράπεζες ή και Δημόσιο που είχαν το 2012 εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά. Διεκδικούν τα 800 ευρώ των χαμένων δώρων και τα ποσά που έχασαν από τις περικοπές των επικουρικών το 2012.

Ομως υπάρχει και τρίτη κατηγορία συνταξιούχων που έλαβαν μεν αναδρομικά τον Οκτώβριο, αλλά κουρεμένα.

Ποσά από 800 έως 3.000 ευρώ

Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι από ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, τράπεζες, Δημόσιο που είχαν το 2012 εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά. Τα μεγαλύτερα ποσά προκύπτουν για συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις ή περισσότερες από δύο συντάξεις.

Η απόφαση της Ολομέλειας αφορά περίπου 200.000 με 300.000 συνταξιούχους που είχαν ήδη προσφύγει δικαστικά πριν από την ψήφιση του σχετικού νόμου το περασμένο καλοκαίρι.

Πρόκειται για τους συνταξιούχους που διατηρούν το δικαίωμα να συνεχίσουν τις δίκες τους για τα αναδρομικά δώρων και επικουρικών, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου να τελεσιδικήσουν οι αγωγές τους. Μέσω της απόφασης του ΣτΕ επιδιώκεται η αντιμετώπιση των εν λόγω εκκρεμών υποθέσεων με διαδικασίες – εξπρές (κρίση όχι στο ακροατήριο αλλά στα Διοικητικά Δικαστικά Συμβούλια), τις οποίες επιβάλλει η πιλοτική δίκη.

Αφορά δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μετά τη νομοθετική διάταξη του καλοκαιριού του 2020. Η διάταξη απαγορεύει στους συνταξιούχους που εισέπραξαν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων να προσφύγουν για τις επικουρικές και τα δώρα, καθώς οι διεκδικήσεις γι’ αυτό το σκέλος των αναδρομικών αποσβένονται με την είσπραξη των αναδρομικών των κύριων.

Παρ’ όλα αυτά, δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι προσέφυγαν έως τα τέλη του 2020 για να προλάβουν και την παραγραφή των έξι μηνών του 2015 (παραγραφή πενταετίας).

Τα ειδοποιητήρια για οφειλές σε ΕΦΚΑ

Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ (ΚΕΑΟ) για το χρέος της πανδημίας που αφορούν 67.645 μη μισθωτούς. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες οφειλέτες του ΕΦΚΑ μπορούν να βλέπουν το βεβαιωμένο χρέος τους, εφόσον είναι πιστοποιημένοι, στην ηλεκτρονική καρτέλα τους στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, ώστε να το ρυθμίσουν σε έως 72 δόσεις.

Η ρύθμιση αφορά κορωνοχρέη που δημιουργήθηκαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 – Ιουνίου 2021, απαιτητά από 1.3.2020 έως 31.7.2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και να έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μπει σε τελική ευθεία και το… πακέτο με τα χρέη των εργοδοτών, ώστε να βεβαιωθούν και αυτά και να ενταχθούν στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax