Την εκτίμηση ότι το 2022 θα είναι μια ιδιαίτερα θετική χρονιά για τον τουρισμό, διατύπωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου, σε συνέντευξη Τύπου για την διαχρονική συμβολή της τράπεζας στην ανάπτυξη και στήριξη του κλάδου. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Κώστας Βασιλείου, οι εκτιμήσεις αυτές προκύπτουν και από την απευθείας επικοινωνία της Eurobank με μεγάλο αριθμό μονάδων του κλάδου του τουρισμού.

Η ζήτηση για το 2022 είναι η μεγαλύτερη που έχει δει ο κλάδος τα τελευταία 20 χρόνια. Υπάρχουν επιχειρήσεις ξενοδοχειακές οι οποίες έχουν ήδη καλύψει με προ κρατήσεις το 40% –  50% όλης της ζήτησης του 2022, και εάν συνεχίσει η ίδια ζήτηση, οι προβλέψεις είναι πως μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ίσως έχει καλυφθεί το 70% όλης της προσφοράς δωματίων και κλινών στη χώρα, κάτι πάρα πολύ σπάνιο. Το πολύ σημαντικό είναι, όχι ότι απλά υπάρχει ισχυρή ζήτηση για να έρθει ο κόσμος, αλλά φαίνεται πως οι κρατήσεις γίνονται και σε πολύ καλές τιμές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλείου. Οι τιμές οι οποίες κλείνουν σε αυτές τις περιόδους, είναι πιο υψηλές από αυτές που ήταν τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του 2019, άρα τα μηνύματα είναι πάρα πολύ θετικά, είπε ο κ. Βασιλείου.

Την περασμένη εβδομάδα, η Eurobank ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί νέο πακέτο παρεμβάσεων συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ, εστιασμένο στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο και στο οικοσύστημα που τον περιβάλλει, προκειμένου να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό, τις ευκαιρίες του νέου αναπτυξιακού κύκλου στην ελληνική οικονομία. Οι νέες πρωτοβουλίες, αθροιζόμενες με το προηγούμενο πακέτο στήριξης των 750 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε στην αρχή της πανδημικής κρίσης, τον Μάιο του 2020, διαμορφώνουν στο 1,5 δισ. ευρώ τη συνολική αξία των παρεμβάσεων της Eurobank στην τετραετία 2020 – 2024, με στόχο τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας, που είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στη χώρα.

Αναφορικά με τις νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 750 εκατ. ευρώ, όπως διευκρίνισε ο κ. Βασιλείου, τα 500 εκατ. προορίζονται για επενδύσεις ανέγερσης νέων ξενοδοχείων και για ανακαινίσεις/ επεκτάσεις δωματίων στις κατηγορίες των 5 και των 4 αστέρων. Ειδικότερα τα 275 εκατ. ευρώ για ανέγερση νέων μονάδων επέκταση υφισταμένων μονάδων και τα 225 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση υφισταμένων μονάδων, κυρίως ανακαινίσεις. Τα υπόλοιπα 250 εκατ. ευρώ αφορούν εξαγορές και χρηματοδοτήσεις στρατηγικού χαρακτήρα. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές θα αυξήσουν τη δυναμικότητα κατά 2.000 δωμάτια, και θα αναβαθμίσουν επιπλέον 4.700 δωμάτια κυρίως στις κατηγορίες 5 και 4 αστέρων. Όπως είπε ο κ. Βασιλείου, πέραν από τα 5 και 4 αστέρια, η τράπεζα χρηματοδοτεί σε όλη την Ελλάδα και μικρές επιχειρήσεις, τρίστερα ξενοδοχεία καθώς και τουριστικά καταλύματα. Οι παραπάνω επενδύσεις, κατά το 30% θα αφορούν τα Δωδεκάνησα, κατά 20% την Αττική, 10% την Κρήτη, 9% την Χαλκιδική, 8% τις Κυκλάδες, 7% στο Ιόνιο και κατά το υπόλοιπο άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ο κ. Βασιλείου, αναφερόμενος στις προκλήσεις του τουριστικού κλάδου, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι χρειάζονται παραπάνω τουριστικές, ξενοδοχειακές υποδομές, εστιάζοντας στην ενίσχυση των βασικών υποδομών σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης (διαχείρισης σκουπιδιών και αποβλήτων, σύστημα ύδρευσης, οδικά δίκτυα) που μπορεί να δημιουργηθούν και με την αξιοποίηση πόρων που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις