Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον και τον επίμονα υψηλότερο πληθωρισμό.

Το Ταμείο είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι αναμένει η οικονομία της ευρωζώνης να αναπτυχθεί κατά 4,3% το 2022. Τώρα, προειδοποίησε για «την πιθανότητα μέτριων αναθεωρήσεων» όταν παρουσιάσει νέες εκτιμήσεις τον επόμενο μήνα.

«Μπορεί να έχουμε μια πολύ μέτρια υποβάθμιση στα χαρτιά για την ευρωζώνη», δήλωσε τη Δευτέρα στο CNBC η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Οι αυξανόμενες πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι υψηλές τιμές της ενέργειας και η θέσπιση εκ νέου περιοριστικών μέτρων λόγω του νέου κύματος της πανδημίας και της εμφάνισης της παραλλαγής Ομικρον σε μια σειρά από χώρες της ευρωζώνης είναι μεταξύ των βασικών ανησυχιών για το Ταμείο.

Κύριος κίνδυνος η πανδημία

Η πανδημία παραμένει ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

«Φωνάζαμε από την κορυφή του βουνού ότι [η] πανδημία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία. Και έχουμε υποστηρίξει πολύ έντονα τον εμβολιασμό του κόσμου. Έχει σημειωθεί πρόοδος, όχι αρκετή όμως», είπε χαρακτηριστικά η Γκεοργκίεβα.

Υπό το πρίσμα των αυξανόμενων κρουσμάτων Covid-19 και της νέας παραλλαγής, ορισμένες χώρες της ευρωζώνης έχουν επιβάλει περιοριστικά μέτρα στοχεύοντας τους μη εμβολιασμένους. Η Γερμανία και η Αυστρία, για παράδειγμα, επέβαλαν lockdown για όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί και η Ελλάδα ανακοίνωσε πρόστιμα για όσους πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αυτά τα μέτρα, υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις, είναι μια προσπάθεια προστασίας των συστημάτων υγείας των χωρών. Στην πράξη, αυτά τα βήματα αποτρέπουν επίσης την πλήρη διακοπή λειτουργίας της οικονομίας και τις ολέθριες επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη.

Όταν ρωτήθηκε εάν η στόχευση των μη εμβολιασμένων ήταν η καλύτερη προσέγγιση για την πρόληψη της οικονομικής ζημίας, η Γκεοργκίεβα απάντησε: «Αυτό που βλέπουμε είναι σίγουρα [μια] συσχέτιση μεταξύ [του] επιπέδου των εμβολιασμών και της ταχύτητας ανάρρωσης. Επομένως, από αυτή την άποψη, υποστηρίζουμε την προτεραιότητα στους εμβολιασμούς. Το μόνο μήνυμα που έχουμε είναι να εμβολιαστούν όλοι, παντού».

Ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ

Εκτός από την πανδημία, υπάρχουν επίσης ανησυχίες για το εάν ο υψηλότερος πληθωρισμός ήρθε για να μείνει. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε στο υψηλότερο ιστορικό επίπεδό του τον Νοέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία.

Το Ταμείο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να επιταχύνει το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής της, δεδομένων των υψηλότερων τιμών του πληθωρισμού. Ωστόσο, το μήνυμά της για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ελαφρώς διαφορετικό.

«Απλώς δεν υπάρχουν τέτοιες συνθήκες», είπε η Γκεοργκίεβα. «Αναμένουμε, το 2022, ο πληθωρισμός [στην ευρωζώνη] να υποχωρήσει κάτω από το 2%. Έτσι, εκτός και αν αλλάξει κάτι και … μπορεί να έχουμε τη συρρίκνωση της κινεζικής οικονομίας ή την ακύρωση της αγοράς ακινήτων … Εάν συμβεί αυτό, η ΕΚΤ έχει τα εργαλεία να ανταποκριθεί, αλλά εκτός από αυτές τις μισθολογικές πιέσεις ή άλλους παράγοντες, [η] ΕΚΤ είναι σωστό να γίνει πιο προσαρμοστική».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης προβλέπεται να μειωθεί έως το 2022 και να παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα.

Προβληματίζουν οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς

Ωστόσο, το ΔΝΤ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς «είναι ένας τομέας που πρέπει να παρακολουθήσουμε». Σε έκθεσή του τη Δευτέρα ανέφερε ότι «οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς, οι οποίες αναμένεται να είναι πιο συχνές από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, αφού πολλές ανανεώσεις συμβάσεων δεν έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα χρειαστούν στενή παρακολούθηση».

Η αύξηση των μισθών είναι βασικό συστατικό του αντίκτυπου του πληθωρισμού στα νοικοκυριά, κατά το ΔΝΤ, καθώς εάν οι μισθοί αυξηθούν κάτω από τον πληθωρισμό, οι καταναλωτές θα έχουν λιγότερη αγοραστική δύναμη, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες.

Οι παράγοντες της αγοράς περιμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα για να καταλάβουν πώς η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να αξιολογήσει τα νέα για την παραλλαγή Ομικρον και τις υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι σε αντίθεση με την έναρξη της πανδημίας, «σήμερα, οι συνθήκες στις χώρες είναι πολύ διαφορετικές: διαφορετικό στάδιο της πανδημίας, διαφορετικά επίπεδα εμβολιασμού, διαφορετική ταχύτητα ανάκαμψης, διαφορετικό επίπεδο χρέους, διαφορετικές πληθωριστικές πιέσεις… λέμε στα μέλη μας να ρυθμίσουν τις πολιτικές τους ανάλογα με τις συγκεκριμένες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή