Οι παγκόσμιες ελλείψεις σε αγαθά έπληξαν τα καταστήματα παιχνιδιών στις ΗΠΑ και τους παραγωγούς καφέ στη Βραζιλία. Στον Καναδά, όμως αντιμετωπίζουν άλλο πρόβλημα καθώς ο “υγρός χρυσός” της χώρας – το σιρόπι σφενδάμου – εξαντλείται.

Οι παραγωγοί σιροπιού σφενδάμου του Κεμπέκ (QMSP) – ο επονομαζόμενος ΟΠΕΚ του σιροπιού σφενδάμου – απελευθέρωσαν περίπου 22 εκατομμύρια κιλά από το αποθήκη έκτακτης ανάγκης, σχεδόν το ήμισυ του συνολικού αποθεματικού.

Η αυξανόμενη ζήτηση και η μειωμένη συγκομιδή προκάλεσαν το έλλειμμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του QMSP.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια που χρησιμοποιείται το αποθεματικό.

«Γι’ αυτό υπάρχει το αποθεματικό, για να μην χάσουμε ποτέ το σιρόπι σφενδάμου. Και δεν θα χάσουμε το σιρόπι σφενδάμου!», δήλωσε η Helene Normandin εκ μέρους του QMSP, στο δημόσιο ραδιόφωνο των ΗΠΑ.

«Μητέρα» του σιροπιού το Κεμπέκ

Το Κεμπέκ, η γαλλόφωνη επαρχία του Καναδά, παράγει σχεδόν τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου σιροπιού σφενδάμου.

Το 2021, παρήχθησαν 183 εκατομμύρια κιλά σιρόπι σφενδάμου παγκοσμίως και 60 εκατομμύρια κιλά προέρχονταν από τα δάση του Κεμπέκ, σύμφωνα με το QMSP, το οποίο σχεδιάζει ήδη τη συγκομιδή του επόμενου έτους, «τρυπώντας» 7 εκατομμύρια επιπλέον δέντρα.

Ο χυμός σφενδάμου λαμβάνεται με τρύπημα των δέντρων σφενδάμου και βράζεται για να συμπυκνωθεί σε σιρόπι σφενδάμου.

Είναι μια επίπονη εργασία και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό. Τα δέντρα σφενδάμου μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο όταν οι θερμοκρασίες είναι πάνω από το μηδέν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά κάτω από το μηδέν τη νύχτα. Μια συντομότερη και θερμότερη σεζόν φέτος προκάλεσε μείωση της παραγωγής και συνεπώς της προσφοράς κατά σχεδόν ένα τέταρτο.

Την ίδια στιγμή, οι παγκόσμιες πωλήσεις σιροπιού σφενδάμου αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 36% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το QMSP.

Η παγκόσμια ζήτηση για το σιρόπι σφενδάμου του Κεμπέκ φαινόταν στο παρελθόν να εμπνέει τους κλέφτες του προϊόντος.

Το 2012, κλάπηκαν 3.000 τόνοι σιροπιού σφενδάμου, αξίας περίπου 18 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα δύο τρίτα του κλεμμένου σιροπιού εντοπίστηκαν ωστόσο λίγο αργότερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τα «απόνερα» της πανδημίας: Στροφή στον αυταρχισμό, ήττα της δημοκρατίας
Διεθνή |

Μετά την πανδημία: Αυταρχικά καθεστώτα vs δημοκρατίες, σημειώσατε Ένα!

Η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει σημαντικά ο δείκτης εμπιστοσύνης στο «Βαρόμετρο» Edelman σε πολλές από τις χώρες που θεωρούνται ως οι ισχυρότερες και πιο σταθερές δημοκρατίες του πλανήτη – σε αντίθεση με την Κίνα.