Ο τεχνολογικός τομέας της Ευρώπης «φλέγεται». Οι νεοφυείς επιχειρήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο για να αντλήσουν χρηματοδότηση-ρεκόρ 121 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Atomico, περίπου τριπλάσια από τα 41 δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν το 2020.

Είναι η πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκές start-up επιχειρήσεις έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν χρόνο και υπογραμμίζει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για την ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογική βιομηχανία της ηπείρου.

«Ήταν μια καθοριστική χρονιά για την ευρωπαϊκή τεχνολογία», δήλωσε στο CNBC ο Tom Wehmeier, επικεφαλής των πληροφοριών της Atomico. «Νομίζω ότι αυτό που έχουμε δει στους αριθμούς είναι ότι η ευρωπαϊκή τεχνολογία δημιουργεί αξία πιο γρήγορα από ποτέ».

Με βάση τα ευρήματα της εταιρείας δεδομένων Dealroom, η τελευταία ετήσια έκθεση «State of European Tech Report» της Atomico δείχνει ότι η συνολική αξία μετοχών των ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας στις δημόσιες και ιδιωτικές αγορές ξεπέρασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά το 2021.

«Μας πήρε δεκαετίες για να φτάσουμε στο πρώτο τρισεκατομμύριο σε μετοχική αξία στον τεχνολογικό τομέα στην Ευρώπη», είπε ο Wehmeier.

«Φτάσαμε σε αυτό το ορόσημο μόλις πριν από τρία χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2018. Και μετά φτάσαμε από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 24 μήνες, και στη συνέχεια φέτος, το πιο πρόσφατο τρισεκατομμύριο προστέθηκε σε οκτώ μήνες».

Η Ευρώπη φιλοξενεί πλέον 321 εταιρείες «μονόκερους» αξίας δισεκατομμυρίων δολ. , εκ των οποίων οι 98 δημιουργήθηκαν φέτος. Υπάρχουν επίσης 26 εταιρείες αποκαλούμενες «decacorns» αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή και περισσότερο, συμπεριλαμβανομένων των Klarna, Revolut και Checkout.com, σύμφωνα με την Atomico.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας ήταν από τις πιο ωφελημένες από την αυξημένη υιοθέτηση διαδικτυακών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, επισήμανε ο Wehmeier.

«Ανακύκλωση» ταλέντων

Ο τεχνολογικός τομέας της Ευρώπης κερδίζει δυναμική εν μέρει χάρη στην «ανακύκλωση» ταλέντων από προηγούμενες επιτυχημένες εταιρείες που πλέον δοκιμάζουν νέα εγχειρήματα, σύμφωνα με τον Wehmeier.

«Άνθρωποι από μια γενιά εταιρειών προχωρούν για να γίνουν η επόμενη γενιά, είτε ως ιδρυτές, είτε ως επενδυτές», πρόσθεσε.

Η φετινή χρονιά ήταν επίσης ρεκόρ για «εξόδους» όπως συγχωνεύσεις και εξαγορές και εισαγωγές σε χρηματαγορές στην Ευρώπη. Μια συνδυασμένη εταιρική αξία 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων παρήχθη από τις «εξόδους» του ευρωπαϊκού τεχνολογικού κλάδου φέτος.

Στις αξιοσημείωτες συμφωνίες περιλαμβάνονται η απευθείας εισαγωγή στο χρηματιστήριο της βρετανικής εταιρίας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Wise και η πώληση της φινλανδικής εταιρείας διανομής τροφίμων Wolt με 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική ανταγωνίστρια DoorDash.

Ένας άλλος βασικός μοχλός ανάπτυξης για τις νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης ήταν η αύξηση της ζήτησης από μεγάλες διεθνείς επενδυτικές εταιρείες όπως η Tiger Global, η Coatue και η SoftBank.

Ο νέος ανταγωνισμός έχει κρατήσει τους Ευρωπαίους επενδυτές σε κατάσταση επιφυλακής. Η Atomico, για παράδειγμα, συγκεντρώνει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας, ενώ η Balderton Capital εξασφάλισε σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για δύο νέα κεφάλαια φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups