
Μια χημική ουσία που απομονώθηκε στο εκχύλισμα σπόρων σταφυλίου δίνει ελπίδες στις αντιγηραντικές θεραπείες και όχι μόνο. Η ουσία παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ηλικιωμένων ποντικών κατά 9 % καθαρίζοντας τα παλιά, φθαρμένα κύτταρα τους. Η θεραπεία φαίνεται επίσης να κάνει τα ποντίκια σωματικά πιο κατάλληλα και να μειώνει το μέγεθος των όγκων, όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με τη χημειοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου.
Τα γηρασμένα κύτταρα αυξάνονται σε αριθμό, καθώς μεγαλώνουμε και έχουν συνδεθεί με διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και της οστεοπόρωσης. Η Qixia Xu, στο Πανεπιστήμιο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη και οι συνεργάτες της εξέτασαν μια βιβλιοθήκη χημικών ουσιών που συνδέονται με τη γήρανση για τις επιπτώσεις τους στα γηρασμένα κύτταρα. Η έρευνα της ομάδας βρήκε μια χημική ουσία που βρέθηκε στους σπόρους σταφυλιού που ονομάζεται προκυανιδίνη C1 (PCC1).
Σε χαμηλές συγκεντρώσεις, το PCC1 φάνηκε να εμποδίζει τα γηρασμένα κύτταρα να παράγουν φλεγμονώδεις ουσίες. Σε υψηλές συγκεντρώσεις, η χημική ουσία σκότωσε τα κύτταρα, αφήνοντας άθικτα τα νεότερα κύτταρα.
Η χημειοθεραπεία είναι γνωστό ότι επιταχύνει τη γήρανση των κυττάρων εντός των όγκων. Για να ανακαλύψει, εάν το PCC1 θα μπορούσε να σκοτώσει τα ηλικιωμένα καρκινικά κύτταρα, ενισχύοντας τον αντίκτυπο της χημειοθεραπείας, η ομάδα δοκίμασε τη χημική ουσία μαζί με τη μιτοξαντρόνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, του λεμφώματος non-Hodgkin και της οξείας μυελοβλαστικής λευχαιμίας, μεταξύ άλλων καρκίνων.
Η ομάδα εξέτασε αυτή τη συνδυαστική θεραπεία σε ποντίκια. Η θεραπεία ποντικών με PCC1 και μιτοξαντρόνη συρρίκνωση των όγκων κατά περίπου 75 τοις εκατό, ενώ η χημειοθεραπεία μόνο τους μείωσε κατά 44 τοις εκατό, κατά μέσο όρο.
Το γεγονός ότι η χημική ουσία δεν φαίνεται να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι «μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική θεραπεία κατά της γήρανσης», λέει ο Dorian Ziegler στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης στην Ελβετία. Η μελλοντική έρευνα θα χρειαστεί να διερευνήσει εάν το PCC1 έχει παρόμοια αποτελέσματα στους ανθρώπους, προσθέτει.


Latest News

Ανισότητα και στην υγεία - Οι γυναίκες πληρώνουν πιο ακριβά την υγειονομική περίθαλψη
Η Deloitte προσπάθησε να εντοπίσει τις βασικές αιτίες αυτής της διαφοράς

Συνδυαστικά εμφυτεύματα σε εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό ασθενούς
Η δοκιμή γίνεται για πρώτη φορά για να μπορέσει τετραπληγικός ασθενής να κινήσει τα χέρια του

Το Ozempic, το υπερφάρμακο κατά της παχυσαρκίας, έχει ήδη έναν δυνατό ανταγωνιστή
Το νέο φάρμακο φαίνεται ανώτερο τόσο για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα όσο και για την απώλεια βάρους

Πώς θα λειτουργεί το επιχειρησιακό σχέδιο για έκτακτες καταστάσεις σε νοσηλευτικές μονάδες
Το «Ασφαλές Νοσοκομείο», αφορά χρωματικούς κωδικούς που άπτονται ο καθένας μιας διαφορετικής επείγουσας ανάγκης, που πρέπει να αντιμετωπιστεί

Τρίτη στον κόσμο η Ελλάδα σε ανθεκτικές λοιμώξεις
Τρία μικρόβια ευθύνονται για το 75% των θανάτων από λοίμωξη. «Τελειώνουν τα αντιβιοτικά», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του για τη μικροβιακή αντοχή

Προτροπή Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων
Απάντηση της Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου στη Μαρία Σπυράκη

Ποιο είναι το «διαβόητο» χημικό που ανιχνεύεται σχεδόν σε όλους τους Ευρωπαίους
Ανάλογα με τη χώρα, έως και το 100% των ενηλίκων υπερβαίνει τα όρια ασφαλούς έκθεσης.

«Γολγοθάς» ταλαιπωρίας στα ραντεβού ασθενών
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας - Η πλατφόρμα finddoctors.gov.gr θα βοηθούσε να κλείσει κάποιος εύκολα και γρήγορα το τσεκάπ του

Βασικά φάρμακα ξανά σε έλλειψη - 130 ημέρες για την εκτέλεση μιας συνταγής
Είδος εν ανεπαρκεία γνωστά αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, ογκολογικά, καρδιολογικά, αντικαρκινικά, αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά κ.ά.

Ενημερωτικές εκδηλώσεις του ΙΣΘ, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ
Ιδιαίτερο βάρος δίνει ο ΙΣΘ στην αναγκαιότητα των εμβολιασμών