Μια χημική ουσία που απομονώθηκε στο εκχύλισμα σπόρων σταφυλίου δίνει ελπίδες στις αντιγηραντικές θεραπείες και όχι μόνο. Η ουσία παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ηλικιωμένων ποντικών κατά 9 % καθαρίζοντας τα παλιά, φθαρμένα κύτταρα τους. Η θεραπεία φαίνεται επίσης να κάνει τα ποντίκια σωματικά πιο κατάλληλα και να μειώνει το μέγεθος των όγκων, όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με τη χημειοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου.
Τα γηρασμένα κύτταρα αυξάνονται σε αριθμό, καθώς μεγαλώνουμε και έχουν συνδεθεί με διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και της οστεοπόρωσης. Η Qixia Xu, στο Πανεπιστήμιο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη και οι συνεργάτες της εξέτασαν μια βιβλιοθήκη χημικών ουσιών που συνδέονται με τη γήρανση για τις επιπτώσεις τους στα γηρασμένα κύτταρα. Η έρευνα της ομάδας βρήκε μια χημική ουσία που βρέθηκε στους σπόρους σταφυλιού που ονομάζεται προκυανιδίνη C1 (PCC1).
Σε χαμηλές συγκεντρώσεις, το PCC1 φάνηκε να εμποδίζει τα γηρασμένα κύτταρα να παράγουν φλεγμονώδεις ουσίες. Σε υψηλές συγκεντρώσεις, η χημική ουσία σκότωσε τα κύτταρα, αφήνοντας άθικτα τα νεότερα κύτταρα.
Η χημειοθεραπεία είναι γνωστό ότι επιταχύνει τη γήρανση των κυττάρων εντός των όγκων. Για να ανακαλύψει, εάν το PCC1 θα μπορούσε να σκοτώσει τα ηλικιωμένα καρκινικά κύτταρα, ενισχύοντας τον αντίκτυπο της χημειοθεραπείας, η ομάδα δοκίμασε τη χημική ουσία μαζί με τη μιτοξαντρόνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, του λεμφώματος non-Hodgkin και της οξείας μυελοβλαστικής λευχαιμίας, μεταξύ άλλων καρκίνων.
Η ομάδα εξέτασε αυτή τη συνδυαστική θεραπεία σε ποντίκια. Η θεραπεία ποντικών με PCC1 και μιτοξαντρόνη συρρίκνωση των όγκων κατά περίπου 75 τοις εκατό, ενώ η χημειοθεραπεία μόνο τους μείωσε κατά 44 τοις εκατό, κατά μέσο όρο.
Το γεγονός ότι η χημική ουσία δεν φαίνεται να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι «μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική θεραπεία κατά της γήρανσης», λέει ο Dorian Ziegler στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης στην Ελβετία. Η μελλοντική έρευνα θα χρειαστεί να διερευνήσει εάν το PCC1 έχει παρόμοια αποτελέσματα στους ανθρώπους, προσθέτει.
Latest News
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι φταίει και δε φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
Ανεπαρκής η χρηματοδότηση, όμως λείπουν και οι ψηφιακές υποδομές που θα βοηθούσαν στην αποδοτική χρήση των πόρων