Τι διαφορά μπορεί να κάνει ένα και μόνο κατάστημα ή μάξιμουμ τρία σε μια παγκόσμια αλυσίδα 30.000 υποκαταστημάτων διεθνώς, από τα οποία τα μισά, ήτοι περίπου 15.200, μόνο στις ΗΠΑ; Τελικά πολύ μεγαλύτερη από ότι θα περίμενε κανείς, αν λάβουμε υπόψη το παγκόσμιο ενδιαφέρον που είχε πυροδοτήσει από το πρωί η κάλπη που στήθηκε ανάμεσα στους baristas τριών μαγαζιών Starbucks, στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

Ζητούμενο η δημιουργία του πρώτου συνδικάτου στους κόλπους του αμερικανικού κολοσσού, εξ ου βέβαια και το τεράστιο ενδιαφέρον.

Η κάλπη έκλεισε και ήδη η καταμέτρηση στο πρώτο από τα τρία καταστήματα ολοκληρώθηκε, καταγράφοντας την πρώτη νίκη για το πρώιμο συνδικαλιστικό κίνημα στην Starbucks. Οι εργαζόμενοι στο κατάστημα ψήφισαν κατά πλειοψηφία «ναι» και η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου στον διεθνή οικονομικό Τύπο.

Πόση διαφορά μπορεί να κάνει η συνδικαλιστική οργάνωση ενός ή και τριών καταστημάτων; Φαινομενικά μικρή, όμως η διοίκηση του Ομίλου έχει θορυβηθεί φοβούμενη το μήνυμα που θα σταλεί προς την αγορά και τους επενδυτές και δη, την συνέχεια που μπορεί να έχει και σε άλλα καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Επί τέσσερις μήνες, η διοίκηση έκανε ότι μπορούσε για να εναντιωθεί στην πρωτοβουλία. Και μόλις δύο ημέρες πριν, ο διευθύνων σύμβουλος Κέβιν Τζόνσον απέστειλε επιστολή προς όλους τους εργαζομένους της εταιρείας στην οποία αναφερόταν στην αμφιλεγόμενη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων στο Μπάφαλο, ζητώντας φυσικά να πούνε «όχι» στον συνδικαλισμό.

Στην επιστολή του, ο Τζόνσον στάθηκε στο πως ο ίδιος και η ομάδα του ακούνε τις ανησυχίες των εργαζομένων και πως η εταιρεία προσπαθεί όχι μόνο να αυξήσει σημαντικά το προσωπικό, προσλαμβάνοντας επιπλέον 5.000 νέους υπαλλήλους, αλλά και πως ξοδεύει ένα δισ. δολάρια σε μισθούς, εκπαίδευση και τεχνολογικό εξοπλισμό, παρέχοντας παράλληλα στο προσωπικό υγειονομική κάλυψη, άδειες ασθενείας και ευέλικτο ενδυματολογικό κώδικα.

Από την άλλη οι εργαζόμενοι, μέσω και του νέου συνδικάτου, θα πιέσουν για περισσότερες προσλήψεις, καλύτερους μισθούς και καλύτερη εκπαίδευση του προσωπικού στο μακροσκελές και πολύπλοκο μενού ποτών της αλυσίδας. Η διοίκηση έσπευσε να προσφέρει καλύτερους μισθούς στους εργαζομένους στα εν λόγω καταστήματα, προκειμένου να σταματήσει την εκλογική διαδικασία, όμως εκείνοι προτίμησαν να προχωρήσουν στην οργάνωση της κάλπης.

«Νομίζω πως το κίνημα έχει πραγματικά την ευκαιρία να αλλάξει τα πράγματα στην Starbucks, και από εκεί σε όλο τον κλάδο» σχολίασε ένας από τους baristas. Ήδη αυτό που φοβόταν η διοίκηση έχει αρχίσει να υλοποιείται. Πριν καν την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στο Μπάφαλο, το προσωπικό σε τρία ακόμη καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή και σε άλλο ένα στην μακρινή Αριζόνα εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους στο μονοπάτι του συνδικαλισμού…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή