
Βιώσιμες λύσεις τόσο στους γαλακτοπαραγωγούς όσο και στο περιβάλλον θα προσφέρει ο κλάδος παραγωγής γάλακτος στην ΕΕ. Για παράδειγμα, οι αγρότες μπορούν να επωφεληθούν από την εφαρμογή βιώσιμων στρατηγικών σίτισης και καλύτερης διαχείρισης του κοπαδιού, που οδηγεί σε έναν αποτελεσματικό έλεγχο του κόστους και των λειτουργικών εξόδων.
Επιπλέον, εφόσον πρέπει να συμμορφωθούν σε υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, τα ποσοστά αντικατάστασης των αγελάδων θα μπορούσαν να μειωθούν, ενώ τα συστήματα παραγωγής που βασίζονται σε βοσκότοπους θα αυξηθούν, παρέχοντας οφέλη στη βιοποικιλότητα και στην υγεία του εδάφους.
Η αύξηση της παραγωγής γάλακτος στην ΕΕ προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 0,5% ετησίως, φθάνοντας τους περίπου 162 εκατομμύρια τόνους έως το 2031. Οι εναλλακτικές λύσεις στα συμβατικά συστήματα, όπως η βιολογική παραγωγή, θα αυξηθούν περαιτέρω, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ετήσια αύξηση της απόδοσης και θα αποτρέψουν την ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κοπαδιού γαλακτοπαραγωγής της ΕΕ.
Η βιολογική παραγωγή γάλακτος αναμένεται να αυξηθεί, παρέχοντας στους κτηνοτρόφους υψηλότερες τιμές, περιβαλλοντικά οφέλη καθώς και καλύτερη ευημερία των ζώων. Το βιολογικό γάλα της ΕΕ που αντιπροσωπεύει το 3,5% του γάλακτος της ΕΕ το 2019, θα μπορούσε να φτάσει το 8% το 2031.
Παρά τη μειωμένη ευρωπαϊκή ανάπτυξη, η ΕΕ αναμένεται να παραμείνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής γαλακτοκομικών προϊόντων το 2031, αντιπροσωπεύοντας το 30% του παγκόσμιου εμπορίου. Η ανάπτυξη των δύο μεγαλύτερων ανταγωνιστών της ΕΕ θα είναι επίσης μέτρια, με τη Νέα Ζηλανδία στο 0,2% ετησίως και τις ΗΠΑ στο 1%. Παράλληλα, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αναπτυχθούν περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Μεγάλος κερδισμένος από όλα αυτά, αναμένεται να είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδίως το τυρί, σημειώνοντας έως το 2031 αύξηση στην παραγωγή κατά 0,7% ετησίως.
Επίσης, τα φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ θα σημειώσουν αύξηση στις εξαγωγές, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τους 1,8 εκατομμύρια τόνους το 2031. Η κατανάλωση στην ΕΕ θα συνεχίσει να μειώνεται με βραδύτερο ρυθμό, στο -0,2% σε σύγκριση με -0,5% το 2021, χάρη στο αυξημένο ενδιαφέρον για διαφοροποιημένα προϊόντα (π.χ. βιολογικά). Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή της ΕΕ θα μπορούσε να παραμείνει σταθερή, με σχετικά υψηλό μέσο όρο 2019-2021 στους 38,5 εκατομμύρια τόνους.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση