Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε το Σάββατο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μία από τις κυριότερες απειλές για τη δημοκρατία.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν σχεδιάζει να περάσει νέα νομοθεσία για την ποινικοποίηση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο, αν και οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα ενισχύσουν τους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία περιγράφηκαν ως σύμβολο ελευθερίας όταν πρωτοεμφανίστηκαν, έχουν μετατραπεί σε μία από τις κύριες πηγές απειλής για τη σημερινή δημοκρατία» είπε ο Ερντογάν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα σε διάσκεψη επικοινωνίας που οργανώθηκε από την κυβέρνηση στην Κωνσταντινούπολη.

Και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας, ειδικά τα ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας μας, από τα ψέματα και την παραπληροφόρηση χωρίς να παραβιάζουμε το δικαίωμα των πολιτών μας να λαμβάνουν ακριβείς και αμερόληπτες πληροφορίες».

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν – Βγάλτε τα χρήματα από τα μαξιλάρια

Ο αμφιλεγόμενος νόμος

Σύμφωνα με το Associated Press, η Τουρκία ψήφισε νόμο πέρυσι που απαιτεί από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουν περισσότερους από 1 εκατομμύριο χρήστες να διατηρούν νόμιμο εκπρόσωπο και να αποθηκεύουν δεδομένα στη χώρα. Μεγάλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, YouTube και Twitter, έχουν έκτοτε ιδρύσει γραφεία στην Τουρκία.

Η νέα νομοθεσία θα καταστήσει τη διάδοση «παραπληροφόρησης» και «ψευδών ειδήσεων» ποινικό αδίκημα που θα τιμωρείται με φυλάκιση έως και πέντε ετών, σύμφωνα με δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ. Θα δημιουργήσει επίσης μια ρυθμιστική αρχή κοινωνικής δικτύωσης.

Η πλειοψηφία των ΜΜΕ της Τουρκίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, αφήνοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μια σημαντική διέξοδο για όσες φωνές εναντιώνονται στον Ερντογάν.

Η έκθεση “Freedom on the Net” του Freedom House, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, χαρακτήρισε την Τουρκία ως «μη ελεύθερη», σημειώνοντας την αφαίρεση περιεχομένου που κριτικάρει την κυβέρνηση και τη δίωξη ατόμων που δημοσιεύουν «ανεπιθύμητα» σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής