«Μάχη» για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ δίνουν Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου. Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι τις 3 το μεσημέρι περίπου 150.000  ψηφοφόροι είχαν προσέλθει στις κάλπες.

Παρατηρούνται μικροπροβλήματα στη διαδικασία γιατί οι εφορευτικές επιτροπές δεν βρίσκουν κάποιους που ψήφισαν την προηγούμενη Κυριακή ενώ και σε κάποιες περιπτώσεις πολίτες έρχονται να ψηφίσουν εχοντας την ταυτοτητα σε φωτογραφία στο κινητό τους κάτι που δεν επιτρέπεται.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 7 το απόγευμα αν και δεν αποκλείεται να δοθεί μικρής διάρκειας παράταση εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, όπως συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι ψήφισαν και στον α’ γύρο της διαδικασίας.

Οι δύο υποψήφιοι άσκησαν νωρίς το πρωί το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο Γιώργος Παπανδρέου από τη Νίκαια, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης από το Περιστέρι.

Ανδρουλάκης: «Ζητώ καθαρή εντολή»

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε, λίγο μετά τις 11:00 της Κυριακής, ο εκ των υποψηφίων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε μεγάλη συμμετοχή από τους πολίτες και καθαρή εντολή «για να ξανακάνουμε όλοι μαζί ισχυρή και περήφανη τη δημοκρατική παράταξη».

Αναλυτική η δήλωσή του:

«Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για την πατρίδα μας, τη δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, όνειρα, ελπίδες, προσδοκίες όλων των γενεών ενώνονται. Ζητώ ξανά και αυτή την Κυριακή μεγάλη συμμετοχή από τους προοδευτικούς δημοκράτες που ήρθαν και την πρώτη Κυριακή.

» Ζητώ καθαρή εντολή για να ξανακάνουμε όλοι μαζί ισχυρή και περήφανη τη δημοκρατική παράταξη».

Παπανδρέου: Σήμερα καλούμαστε να επιλέξουμε μια ισχυρή ηγεσία

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε νωρίτερα και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποόιος προσήλθε στο δημαρχείο της Νίκαιας όπου και ψήφισε.

Αμέσως μετά, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε: «Την περασμένη Κυριακή στείλαμε το μήνυμα για μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Σήμερα καλούμαστε να επιλέξουμε μια ισχυρή ηγεσία για ισχυρή παρουσία στη Βουλή. Αύριο έχουμε δουλειά και νέους αγώνες».

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον δεύτερο γύρο των εκλογών

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.  Μόνο όσοι ψήφισαν την προηγούμενη Κυριακή θα μπορούν να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ.

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων η εγκύκλιος που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του κόμματος, σε ότι αφορά στην εκλογική διαδικασία.

Ειδικότερα:

  • Στις επαναληπτικές εκλογές της 12/12/21 για την ανάδειξη Προέδρου ψηφίζουν μόνο όσοι ψήφισαν στην Εκλογική Διαδικασία της 5/12/21 σε οποιοδήποτε τμήμα διευκολύνονται για την άσκηση του δικαιώματός τους.
  • Ο ψηφοφόρος όταν προσέρχεται στο Εκλογικό Τμήμα καταθέτει υποχρεωτικά το ατομικό του στοιχείο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης), αναζητείται από τον χειριστή tablet στον εκλογικό κατάλογο που διαμορφώθηκε από τους ψηφίσαντες της 5/12/21 και όταν εντοπίζεται, διαπιστεύεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
  • Στη συνέχεια, ο Γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής θα καταχωρεί όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην κατάσταση ψηφισάντων και θα υπογράφει. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής θα παραλαμβάνει το στοιχείο της ταυτοπροσωπίας και θα παραδίδει στον ψηφοφόρο το φάκελο και το ψηφοδέλτιο. Ο ψηφοφόρος θα πηγαίνει υποχρεωτικά στο παραβάν για να κάνει την επιλογή του. Επιστρέφοντας ο ψηφοφόρος από το παραβάν, ο πρόεδρος θα σφραγίζει και θα μονογράφει το φάκελο και αφού τον ρίξει στην κάλπη, θα του παραδίδει το στοιχείο ταυτοπροσωπίας και θα αποχωρεί.
  • Οι ψηφοφόροι κατά την εκλογική διαδικασία της 12ης Δεκεμβρίου δεν πληρώνουν κανένα ποσό.

Με ΑΜΚΑ η αναζήτηση των ψηφοφόρων

Στην ίδια εγκύκλιο και σε ότι αφορά την ταυτοποίηση των ψηφοφόρων επισημαίνονται τα εξής:

  • Η αναζήτηση των ψηφοφόρων που διαπιστεύτηκαν στις 5/12 με ΑΜΚΑ θα γίνεται υποχρεωτικά με ΑΜΚΑ και στις 12/12. Εάν κάποιος ψηφοφόρος που δηλώνει ότι ψήφισε την πρώτη Κυριακή δεν εντοπίζεται για να διαπιστευθεί θα επικοινωνεί ο υπεύθυνος του εκλογικού κέντρου ή κάποιος από τους εκπροσώπους των υποψηφίων με το call center του Κινήματος Αλλαγής στο τηλέφωνο 2103665040 για να αναζητηθεί τρόπος πιστοποίησης του ώστε να διευκολυνθεί στην άσκηση του δικαιώματός του.
  • Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει εάν δεν έχει διαπιστευτεί από τον χειριστή του tablet και δεν έχει εγγραφεί και στην κατάσταση ψηφισάντων.
  • Εάν για οποιοδήποτε λόγο, είτε εξαιτίας διακοπής ρεύματος ή πτώσης του συστήματος τηλεπικοινωνιών είναι αδύνατη η διαπίστευση του, θα σταματάει η εκλογική διαδικασία για όσα λεπτά χρειαστεί μέχρι να επανέλθει σε λειτουργία το σύστημα. Σε περίπτωση που υπάρξει διαφορά μεταξύ διαπιστευμένων και ψηφισάντων το Εκλογικό Τμήμα θα ενημερώνει άμεσα πριν την Διαλογή των Ψηφοδελτίων την ΕΔΕΚΑΠ για να τους απαντήσει αν θα προχωρήσουν σε διαλογή των ψηφοδελτίων ή θα ακυρώνεται η ΚΑΛΠΗ.

Και οδηγίες για τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών

Επίσης, συνίσταται η προσοχή τόσο στα Μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής όσο και στους εκπροσώπους των υποψηφίων για την πιστή τήρηση των κανόνων ώστε ν’ αποφευχθεί κάθε πιθανότητα ακύρωσης Αποτελεσμάτων Εκλογικού Τμήματος.

  • Τόσο οι πρόεδροι της Εφορευτικής Επιτροπής όσο και οι χειριστές του tablet θα λειτουργήσουν με τους κωδικούς που χρησιμοποίησαν στις 5/12. Αυτοί οι κωδικοί θα τους προωθηθούν ξανά μαζί με οδηγίες με email από την Εταιρεία O.T.S. την Παρασκευή 10/12 καθώς και με sms υπενθύμισης το Σάββατο 11/12.
  • Εάν, για οποιοδήποτε λόγο μέχρι το Σάββατο 11/12 το Μεσημέρι δεν έχουν λάβει είτε email είτε sms να επικοινωνήσουν οπωσδήποτε το Σάββατο το Απόγευμα με την ΕΔΕΚΑΠ στα τηλέφωνα 210-3665510, 210-3665509 και 210-3665638 για να τους χορηγηθούν οι Κωδικοί Πρόσβασης στο σύστημα.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα