Με ταχείς ρυθμούς και εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσαν οι τραπεζικές διοικήσεις τις κινήσεις μετασχηματισμού των ομίλων τους, στη βάση των στρατηγικών σχεδίων που έχουν παρουσιάσει σε επενδυτές και μετόχους.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, πρόκειται για μία κρίσιμη παράμετρο για την πλήρη ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Κι αυτό διότι σε αντίθεση με την προηγούμενη δεκαετία που αρκετά πλάνα δεν υλοποιούνταν εγκαίρως ή ακόμη και καθόλου, ειδικά στο θέμα των κόκκινων δανείων, σήμερα ο κλάδος αποδεικνύει ότι μπορεί να κερδίσει τη μάχη με το χρόνο και να επαναφέρει το σύστημα σε πλήρη κανονικότητα πολύ σύντομα.

Οι ίδιοι κύκλοι αναγνωρίζουν πως στα χρόνια των μνημονίων και των capital controls, υπήρχαν καθυστερήσεις για τις οποίες δεν ευθύνονταν οι τράπεζες.

Σημειώνουν ωστόσο πως «ανεξάρτητα από τις αντικειμενικές δυσκολίες, το θέμα ήταν ότι η έξοδός τους από την κρίση δεν γινόταν με γρήγορα βήματα. Κι αυτό είναι που μετράει τελικά για την επενδυτική κοινότητα».

Η αλλαγή του κλίματος

Με τη μείωση ωστόσο του κινδύνου χώρας από το 2019, οι τραπεζικές διοικήσεις αποδεικνύουν ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, ακόμη και γρηγορότερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς και με μεγαλύτερο από το αναμενόμενο όφελος.

Έτσι, το 2021 αποτελεί τη χρονιά κατά την οποία θα λυθούν τα περισσότερα προβλήματα των συστημικών ομίλων, με την ολοκλήρωση των αποεπενδύσεων από δευτερεύουσες δραστηριότητες που επιβάρυναν την κερδοφορία τους και με την εξυγίανση του μεγαλύτερου μέρους των κόκκινων χαρτοφυλακίων μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων.

Έτσι, το σύστημα θα κάνει ποδαρικό στο 2022 χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος και θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη των εργασιών, την ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας και τη διανομή μερίσματος στους μετόχους για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.

Τι έγινε εφέτος

Αναλυτικότερα, οι κινήσεις μετασχηματισμού των τραπεζών μέσα στο 2021 είναι οι εξής:

Alpha Bank 

Προμηθέας: Δεσμευτική συμφωνία με τη Nexi για πώληση του 51% του τομέα εκκαθάρισης συναλλαγών της τράπεζας και για μακροχρόνια συνεργασία.

Riviera: Πώληση της Alpha Bank Albania στην OTP με κέρδος 55 εκατ. ευρώ, πάνω από το αρχικώς προβλεπόμενο τίμημα.

Skyline: Δημιουργία επενδυτικής πλατφόρμας στο real estate, με τη μετατροπή της Alpha Αστικά Ακίνητα (ΑΑΑ), με σκοπό την προσέλκυση στρατηγικού εταίρου (joint venture partner). Θα ληφθούν δεσμευτικές προσφορές ως το τέλος του έτους

Τράπεζα Πειραιώς

Thalis: Έχει υπογραφεί οριστική συμφωνία με την Euronet Worldwide, που αφορά την πώληση του δικτύου εκκαθάρισης συναλλαγών της ελληνικής τράπεζας. Στις αρχές του 2022 το deal θα κλείσει και τυπικά.

Mayfair: Πώληση πλειοψηφικού ποσοστού και εκχώρηση του management μη χρηματοπιστωτικών θυγατρικών έως το τέλος του έτους.

Eurobank 

PayCo: Υπέγραψε το Νοέμβριο δεσμευτική συμφωνία με τη Worldline για την πώληση του 80% της μονάδας υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών με την ονομασία PayCo. Η ολοκλήρωση του deal αναμένεται το 2022.

Θυγατρική Σερβίας: Πρόκειται για συναλλαγή επέκτασης των διεθνών δραστηριοτήτων της. Αφορά τη συγχώνευση Eurobank a.d. Beograd και Direktna Banka a.d. Kragujevac που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Ο ελληνικός όμιλος θα εισπράξει 320 εκατ. ευρώ μέσω μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου, στο πλαίσιο του deal.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τράπεζες