Ανεβάζουν στροφές οι επενδύσεις σε οπτικές ίνες. Ενώ στην κινητή και το 5G η χώρα μας έχει κατακτήσει μια καλή θέση στον ευρωπαϊκό χάρτη, οι σταθερές συνδέσεις παραμένουν το μεγάλο αγκάθι για το ψηφιακό άλμα. Η ανάπτυξη του δικτύου από τη μία μεριά, προκειμένου να καλυφθεί το κενό των 2 εκατ. συνδέσεων σε οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι (FTTH), αλλά και η βελτίωση της ζήτησης για πιο γρήγορες ταχύτητες είναι τα κλειδιά για να κερδίσει η Ελλάδα πόντους στον ευρωπαϊκό χάρτη της ευρυζωνικότητας.

Η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Telekom, κ. Τιμόθεο Χέτγκες στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχει στο επίκεντρο τις οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι. Η συνάντηση αναμένεται μάλιστα να βάλει σε τροχιά νέες επενδύσεις του. Εξάλλου, προς αυτή την κατεύθυνση διαφαινόταν πως κινείται ο Όμιλος ΟΤΕ το τελευταίο διάστημα, με τον επικεφαλής του, κ. Μιχάλη Τσαμάζ να κάνει λόγο για επενδύσεις μεγαλύτερης έντασης στο πρόσφατο συνέδριο Infocom, ενώ έχουν προϋπολογισθεί ήδη 2 δισ. ευρώ επενδύσεων για την τρέχουσα τετραετία.

Στόχος είναι ως το τέλος του 2022 οι συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι να έχουν ξεπεράσει το 1 εκατ. νοικοκυριά. Επί του παρόντος, οι οπτικές ίνες φτάνουν τις 530.000 συνδέσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να αναβαθμιστούν σε FTTH.

Συνάντηση όμως είχε εχθές και ο διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομίλου Vodafone, κ. Joakim Reiter με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, όπου επιβεβαιώθηκε η σταθερή δέσμευση του Ομίλου για την υποστήριξη της πορείας της χώρας προς μια  ψηφιακή κοινωνία ίσων ευκαιριών και προόδου, που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. Υπενθύμισε πως η Vodafone Ελλάδας έχει επενδύσει περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ, κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ για την επόμενη πενταετία σχεδιάζει να επενδύσει 600 εκατ. ευρώ στην ανάπτυξη υπηρεσιών και δικτύων νέας γενιάς σε όλη την Ελλάδα.

Ήδη, έχει ξεκινήσει η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών της εταιρείας, προκειμένου να φτάσει τις 150.000 νέες γραμμές Fiber to the Home (FTTH) την επόμενη τριετία, ώστε στο τέλος του επενδυτικού προγράμματος, η Vodafone θα διαθέτει πάνω από 650.000 γραμμές νέας γενιάς.

Καθοριστικός παράγοντας η ζήτηση

Βεβαίως, βασική παράμετρος, που τίθεται από την πλευρά όλων των παρόχων, για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι είναι η ζήτηση. Είναι ενδεικτικό ότι αν και περίπου 3,5 εκατ. γραμμές από τις συνολικά 4,8 εκατ. έχουν δυνατότητα 100 ή 200 Mbps, η διείσδυση παραμένει μόλις στο 13%. Σημειώνεται δε ότι σήμερα η αναβάθμιση μιας γραμμής σε οπτική ίνα μέχρι το σπίτι κολλάει και στη γραφειοκρατία, με τις διαδικασίες εντός πολυκατοικιών να φέρνουν δυσκολίες. Ως αποτέλεσμα, χρειάζονται περίπου δύο μήνες από την αίτηση για να περάσει η οπτική ίνα την πόρτα του διαμερίσματος.

Το κοντέρ λοιπόν θα πρέπει να ξεκολλήσει. Σχήματα τόνωσης της ζήτησης όπως το κουπόνι θεωρούνται από όλους απαραίτητα για να κάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το βήμα.

Αναμένεται η Wind

Παράλληλα, αναμένεται και από την πλευρά του τρίτου παρόχου, της Wind, η οποία βρίσκεται σε φάση εξαγοράς από τη United Group, μητρική της Nova, η αποκάλυψη και της δικής της στρατηγικής ως προς τις επενδύσεις σε δίκτυα. Εξάλλου, η εξαγορά πρόκειται να δημιουργήσει έναν πιο ενισχυμένο και ολοκληρωμένο παίκτη στην ελληνική αγορά. Για τον λόγο αυτό, έχει ήδη προχωρήσει η διάσπαση των δραστηριοτήτων της εταιρείας και η σύσταση της Hellenic Open Fiber, αποκλειστικά για τις υποδομές των οπτικών ινών. Στόχος της κίνησης είναι η δημιουργία ενός πιο ευέλικτου σχήματος για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς (NGA) και δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων (VHCN) αλλά και η περαιτέρω εκμετάλλευση των υπηρεσιών χονδρικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις