Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο σκαρφάλωσε σε υψηλό δεκαετίας τον Νοέμβριο, καθώς οι τιμές καταναλωτή συνέχισαν να αυξάνονται ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας για τη νομισματική πολιτική την Πέμπτη.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 5,1% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο ήταν 4,2%, και η αύξηση αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη εδώ και μια δεκαετία, με τον πληθωρισμό να «τρέχει» με ρυθμό και υπερδιπλάσιο του στόχου της κεντρικής τράπεζας.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μέτρηση 4,7% για τον Νοέμβριο και η Τράπεζα της Αγγλίας είχε προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα έφτανε στο 5% την άνοιξη του 2022 πριν μετριαστεί προς τον στόχο του 2% στα τέλη του 2023.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 0,7% τον Νοέμβριο από τον Οκτώβριο, πάνω από δημοσκόπηση του Reuters που προέβλεπε αύξηση 0,4%.

Ο βασικός ΔΤΚ, ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, αυξήθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση έναντι πρόβλεψης του Reuters 3,7% και 0,5% σε μηνιαία βάση έναντι 0,3% των προβλέψεων.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας συνεδριάζει την Πέμπτη για να αποφασίσει εάν θα αυστηροποιήσει τη νομισματική πολιτική, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται και την αγορά εργασίας να παραμένει «σφιχτή» αλλά η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον της Covid-19 έχει δημιουργήσει νέα αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα .

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) αψήφησε τις προσδοκίες της αγοράς τον Νοέμβριο, ψηφίζοντας 7-2 για να διατηρήσει τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%, αλλά οι αναλυτές διχάζονται ως προς το αν θα ενεργοποιήσει τις αυξήσεις επιτοκίων την Πέμπτη, υπό το φως της εμφάνισης της Ομικρον.

«Δυστυχώς για τους καταναλωτές, η κορύφωση του πληθωρισμού μπορεί να έρθει σε μερικούς μήνες. Τα σημερινά δεδομένα του ΔΤΚ χρησιμεύουν μόνο για να αυξήσουν την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της MPC αύριο», δήλωσε ο Richard Carter, επικεφαλής έρευνας σταθερού επιτοκίου στην Quilter Cheviot.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή