Οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας κινήθηκαν χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο, ενώ αντίθετα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε παραπάνω από τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη.

Οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με πέρυσι, κάτω από την πρόβλεψη ετήσιας αύξησης 4,6%  δημοσκόπησης του Reuters.

Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες και παρά το μεγάλο φεστιβάλ διαδικτυακών αγορών της Κίνας για την Ημέρα των Singles στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι διαδικτυακές πωλήσεις φυσικών αγαθών αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό 13,2% τον Νοέμβριο έναντι 4,6% τον Οκτώβριο, με τις δαπάνες για την Ημέρα των Singles να αντισταθμίζονται από τον πληθωρισμό, δήλωσε ο Bruce Pang, επικεφαλής έρευνας μακροοικονομικής και στρατηγικής στην China Renaissance.

«Οι ”αντίθετοι άνεμοι” και οι αβεβαιότητες φέρνουν ”σύννεφα” στον ρυθμό ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας», είπε, ενώ εκτίμησε ότι το Πεκίνο θα αυξήσει την υποστήριξή του για ανάπτυξη τους επόμενους μήνες.

Βιομηχανική παραγωγή και ακίνητα

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,8% τον Νοέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της δημοσκόπησης που έδινε 3,6%.

Οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού από την αρχή του έτους έως τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 5,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, πιο κάτω ωστόσο από την πρόβλεψη για αύξηση 5,4%.

Οι επενδύσεις στη μεταποίηση και την ανάπτυξη ακινήτων αυξήθηκαν τους πρώτους 11 μήνες του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία. Συγκεκριμένα αυξήθηκαν 13,7% την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, σε σύγκριση με αύξηση 14,2% τους πρώτους 10 μήνες του 2021. Οι επενδύσεις σε ακίνητα αυξήθηκαν κατά 6% την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, έναντι αύξησης 7,2% τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους.

«Η οικονομία παρέμεινε αρκετά αδύναμη τον Νοέμβριο», δήλωσε στο CNBC  ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management. Απέδωσε την περαιτέρω αποδυνάμωση της εγχώριας κατανάλωσης στην πολιτική «μηδενικής ανοχής» της Κίνας για τον έλεγχο της Covid-19, στην επιβράδυνση στον τομέα των ακινήτων και στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

«Η δημοσιονομική πολιτική πρόκειται να γίνει υποστηρικτική, αλλά η πολιτική μηδενικής ανοχής πιθανότατα θα παραμείνει αμετάβλητη και οι προοπτικές για τα ακίνητα είναι ακόμα ασαφείς. Μένει να δούμε αν οι πολιτικές στήριξης μπορούν να σταθεροποιήσουν την οικονομία τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Η οικονομία της Κίνας έχει αντιμετωπίσει πιέσεις από την επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτηση των επενδυτών από το χρέος. Τα ακίνητα, μαζί με τις σχετικές βιομηχανίες, αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας, σύμφωνα με τον Moody’s.

Οι τιμές των νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters για τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Σημείωσε ανάκαμψη από την πτώση 0,2% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο και τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Φεβρουάριο του 2015, σύμφωνα με το Reuters.

Η ανεργία αυξάνεται

Οι διακοπτόμενοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τον έλεγχο των κρουσμάτων Covid-19 έχουν επίσης περιορίσει την τουριστική και επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν μειωθεί.

Οι προσδοκίες για το εισόδημα αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τις καταναλωτικές δαπάνες. Ο Pang σημείωσε ότι ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών «υποδηλώνει συνεχή πίεση στην αγορά εργασίας» στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, ενώ οι προσλήψεις στον κατασκευαστικό τομέα έχουν αυξηθεί πιο αργά.

Το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις αυξήθηκε στο 5% τον Νοέμβριο από 4,9% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Το ποσοστό ανεργίας για τα άτομα από 16 έως 24 ετών παρέμεινε υψηλό 14,3%.

Οι εξαγωγές παρέμειναν ένα φωτεινό σημείο για την οικονομία της Κίνας και αυξήθηκαν κατά 22% τον Νοέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι κινεζικές αρχές απέφυγαν να χορηγήσουν κίνητρα στην οικονομία και έχουν λάβει πιο επιφυλακτικές ενέργειες εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού και αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής σε άλλες χώρες.

Ωστόσο, μια μείωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας στον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών για τις περισσότερες τράπεζες τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη.

Η κίνηση σηματοδότησε τη δεύτερη τέτοια μείωση φέτος για το ποσό των μετρητών που πρέπει να έχουν οι τράπεζες στο αποθεματικό τους. Η μείωση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σταθμισμένο μέσο όρο 8,4% για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απελευθερώνει 1,2 τρισεκατομμύρια γιουάν (187,5 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή