Σε ένα δίλημμα ενόψει της απόφασης της χορήγησης από το νέο έτος του επιδόματος για την ενίσχυση των λογαριασμών ρεύματος με εισοδηματικά κριτήρια φέρεται να βρίσκεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρουν πηγές, ο Κώστας Σκρέκας και με δεδομένη την παρέμβαση της Ευρ. Επιτροπής για κατάργηση της οριζόντιας επιχορήγησης των οικιακών καταναλωτών εξετάζει δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά στην επιχορήγηση πολλών νοικοκυριών με λιγότερα χρήματα και το δεύτερο στην ενίσχυση μικρότερου αριθμού διαθέτοντας περισσότερα χρήματα από τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων.

Όποια απόφαση κι αν λάβει το σίγουρο είναι πως και στις δύο περιπτώσεις θα μπουν κόφτες: Αυτοί θα είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το ύψος της μηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Χωρίς να γίνονται προσώρας περισσότερες λεπτομέρειες γνωστές, οι πληροφορίες θέλουν με το πρώτο σενάριο να επιχορηγείται περίπου το 80% των σημερινών δικαιούχων της επιδότησης. Δηλαδή περίπου 4,5 με 4,8 εκ οικιακοί καταναλωτές. Στη δεύτερη περίπτωση ο πήχης θα κατέβει στους περίπου 3,8 εκ. καταναλωτές.

Πάντως, την ίδια στιγμή, η εξέλιξη των τιμών της ενέργειας για τον Δεκέμβριο αλλά και το πρώτο δίμηνο του νέου έτους μόνο καθησυχαστική δεν είναι. Χθες η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα των συναλλαγών έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς ενδοσυνεδριακά εκτινάχθηκε ακόμα και στα 122 ευρώ ανά MWh. Με βάση τα futures ακόμη και τον Μάρτιο του 2022 δεν αναμένεται αποκλιμάκωση με την τιμή να είναι πάνω από τα 117 ευρώ/MWh. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις με τον αγωγό Nord Stream 2 και την Ουκρανία πυροδοτούν την περαιτέρω έκρηξη του κόστους ενέργειας.

Οι τιμές χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. επίσης καταρρίπτουν κάθε ιστορικό προηγούμενο. Σύμφωνα με το energylive για σήμερα η μέση τιμή στη Γαλλία ξεπερνά τα 346 ευρώ/MWh, στην Ιταλία αγγίζει τα 342 ευρώ και στην Ελβετία πλησιάζει τα 328 ευρώ κ.ο.κ. Η Ελλάδα και σήμερα είναι η φθηνότερη αγορά στην Ε.Ε. με την τιμή χονδρεμπορικής να διαμορφώνεται στα 222,75 ευρώ/MWh. Η μεγάλη διαφορά έχει να κάνει με τη μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ και των υδροηλεκτρικών στο ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής. Αγγίζει σχεδόν το 50% του συνολικού ενεργειακού μίγματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης