Την καθοριστική συμβολή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ως προς την αποκλιμάκωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και συνολικά στη διαμόρφωση χαμηλού ενεργειακού κόστους επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και των χονδρεμπορικών αγορών της Ε.Ε.

Η «αγορά επόμενης μέρας» δείχνει για σήμερα βουτιά της τιμής κατά περίπου 60 ευρώ/MWh σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση. Από τα 254,68 ευρώ/MWh κατρακύλησε κάτω από τα 200 ευρώ και συγκεκριμένα στα 197,24 ευρώ/MWh.

Η μεγάλη πτώση κατά 22,55% της μέσης τιμής αποδίδεται στην υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Αιολικά κυρίως και φωτοβολταϊκά δευτερευόντως, που δεν έχουν εξάρτηση από γεωπολιτικές εξελίξεις δίνουν για σήμερα το 31,13% της παραγωγής ρεύματος. Αν συνυπολογιστεί και η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών (16,51%) προκύπτει πως πάνω από το 47% του ρεύματος που καταναλώνουμε προέρχεται από φθηνή και καθαρή ενέργεια. Το μερίδιο του πανάκριβου φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει για σήμερα στο 35,62%.

Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να παρουσιάζει τη χαμηλότερη τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ε.Ε. Είναι μάλιστα έως και 132 ευρώ/MWh φθηνότερη σε σχέση με την ακριβότερη αγορά, της Γαλλίας (329,27 ευρώ/MWh). Η Ελβετία έχει τη δεύτερη υψηλότερη τιμή χονδρεμπορικής στα 327,85 ευρώ, ενώ οι αγορές της Αυστρίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας κινούνται με τιμές άνω των 311 ευρώ/MWh.

Να σημειωθεί ότι στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης επικρατούν ψυχρές καιρικές συνθήκες και χιονοπτώσεις με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ.

Αξίζει να τονιστεί πως η καθυστέρηση στη θέσπιση πλαισίου για τη λειτουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα μας στερεί τη δυνατότητα της προστασίας της ελληνικής αγοράς και των καταναλωτών από γεωπολιτικές εξελίξεις που συνδέονται με την προμήθεια φυσικού αερίου και προκαλούν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας. Δεν υπάρχουν δηλαδή εναλλακτικές λύσεις συγκράτησης των τιμών. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την εδώ και χρόνια βραδυπορία στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα επέτρεπαν την ταχύτερη ανάπτυξη και διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green