Η κυβέρνηση της Βραζιλίας διώχνει το γραφείο αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στη χώρα μετά από καταγγελίες σχετικά με τις οικονομικές προβλέψεις του Ταμείου.

«Έχουν περάσει χρόνια από τότε που χρειάζονταν εδώ. Έμειναν γιατί τους αρέσει η feijoada [μαύρο φασόλι και κρέας στιφάδο], το ποδόσφαιρο, η καλή συζήτηση και, από καιρό σε καιρό, να επικρίνουν και να κάνουν λάθος προβλέψεις», δήλωσε ο Paulo Guedes, υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας.

Από τις 30 Ιουνίου – όταν πρόκειται να αντικατασταθεί ο σημερινός εκπρόσωπος του ΔΝΤ – η Βραζιλία δεν θα αναγνωρίζει πλέον το γραφείο του ιδρύματος στη Μπραζίλια, είπε ο Guedes, προσθέτοντας: «Τους είπαμε να κάνουν προβλέψεις αλλού».

Από την πλευρά του, το Ταμείο είπε ότι είχε συμφωνήσει να κλείσει το γραφείο μέχρι εκείνη την ημερομηνία, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η απόφαση

Η απόφαση αποτελεί επακόλουθο της οξυμένης κριτικής από τον Guedes σχετικά με τις προβλέψεις του ΔΝΤ τα τελευταία χρόνια, ιδίως πέρυσι κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας.

Το ΔΝΤ είχε εκτιμήσεις μια πτώση του βραζιλιάνικου ΑΕΠ της τάης του 9%, όταν η κυβέρνηση προέβλεπε ύφεση κοντά στο 4%.

«Αν θέλουν, μπορούν να διατηρήσουν το γραφείο τους, αλλά λέμε επίσημα ότι δεν χρειάζεται να τους έχουμε πια εδώ», είπε ο Guedes.

Πρώην διαχειριστής κεφαλαίων από το Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Guedes κατηγορεί τακτικά τόσο τους αλλοδαπούς – όσο και τους ίδιους τους Βραζιλιάνους – ότι ακούν κριτική στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, η οποία, όπως λέει, έχει εισέλθει σε μια «ανάκαμψη σε σχήμα V» μετά την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή