Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas Airways ανακοίνωσε ότι επέλεξε την Airbus ως τον προτιμώμενο προμηθευτή για να αντικαταστήσει τον εγχώριο στόλο της, αφήνοντας την Boeing στα… «κρύα του λουτρού», και σκορπώντας χαμόγελα στην ευρωπαϊκή εταιρεία για τη σημαντική νίκη της.

Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι είχε δεσμευτεί να αγοράσει 20 αεροπλάνα Airbus A321XLR και 20 τζετ αεροσκάφη A220-300 και έχει δικαίωμα προαίρεσης για άλλα 94 αεροσκάφη. Η συμφωνία υπόκειται σε έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, που αναμένεται έως τον Ιούνιο του 2022 μετά από διαπραγματεύσεις με τους πιλότους και την οριστικοποίηση του deal.

Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν στα μέσα του 2023 και θα συνεχιστούν τα επόμενα 10 χρόνια, προκειμένου η εταιρεία της Αυστραλίας να αντικαταστήσει τον παλιό στόλο της που αποτελείται από 75 Boeing 737 και 20 717, ανακοίνωσε η Qantas, προσθέτοντας ότι τα νέα αεροπλάνα θα μειώσουν επίσης τις εκπομπές άνθρακα.

«Αυτό είναι ένα σαφές σημάδι της εμπιστοσύνης μας στο μέλλον και έχουμε κλειδώσει τις τιμές πριν από μια μεγάλη αύξηση της ζήτησης για αεροσκάφη στενής ατράκτου επόμενης γενιάς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Qantas, Άλαν Τζόις.

Δύο deal σε μια ημέρα για την Airbus

Ολοκληρώνεται έτσι μια άκρως επιτυχημένη εβδομάδα για την Airbus, αφού η Singapore Airlines συμφώνησε την Τετάρτη να αποκτήσει αεροσκάφη A350, ενώ κοντά σε κλείσιμο παραγγελίας αεροσκαφών βρίσκεται και με την KLM ήδη από την Πέμπτη.

Η απώλεια του συμβολαίου, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Bloomberg News, είναι ένα πλήγμα για το 737 MAX της Boeing. Διακόπτει μια ισχυρή πορεία πωλήσεων από τη στιγμή που επιτράπηκε ξανά στο αεροσκάφος να πετάει, στα τέλη του περασμένου έτους, μετά από μια απαγόρευση για λόγους ασφάλειας. Η απόφαση αυτή ωστόσο είχε στοιχίσει πολύ ακριβά για την Boeing καθώς έχασε σημαντικά μερίδια από την αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή