Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα το βασικό επιτόκιο της, κατά 100 μονάδες βάσης, στο 14% από το 15%, υποστηρίζοντας την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά την επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό και την πτωτική πορεία της λίρας που σπάει διαρκώς το ιστορικά χαμηλό ρεκόρ της έναντι του δαλαρίου.

Μετά από την απόφαση, η τουρκική λίρα «μαζεύει» κάπως τις απώλειές της έναντι του δολαρίου, χάνοντας 2,5% από 3,2% νωρίτερα την Πέμπτη, με την ισοτιμία του νομίσματος να ανέρχεται στις 15,149 λίρες ανά δολάριο.

Λίγο νωρίτερα, το Bloomberg μετέδωσε πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν θα ανακοινώσει εντός της ημέρας την αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα για το 2022 εντός της μέρας. Ωστόσο δεν είναι σαφές το ύψος της αναμενόμενης αύξησης.

Υπολογίζεται πως πάνω από το 40% του εργατικού δυναμικού της χώρας αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, με τον Ερντογάν να θέλει να τονώσει τα ποσοστά δημοφιλίας του σε ευρεία βάση εν όψει των γενικών εκλογών του 2023, εν μέσω των συνεχιζόμενων απωλειών που καταγράφει το κόμμα του (AKP).

Νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα στο ιστορικό χαμηλό των 15 δολαρίων πριν ανακοινωθεί η μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, με βάση το νέο οικονομικό πρόγραμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η λίρα υποχώρησε νωρίτερα έως και 2,9%, στα 15,25 δολάρια. Το αμερικανικό νόμισμα έχει υπερδιπλασιαστεί σε αξία έναντι της λίρας μέχρι στιγμής φέτος, συγκλονίζοντας την οικονομία της γειτονικής χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή