Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά το χτύπημα της πανδημίας, παραμερίζοντας την απειλή για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου που αποτελούν τα διαρκώς ανερχόμενα κρούσματα κορωνοϊού, σε μια προσπάθεια να ηγηθεί της παγκόσμιας μάχης ενάντια στον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Αξιωματούχοι με επικεφαλής τον διοικητή Andrew Bailey ψήφισαν 8-1 υπέρ της αύξησης του κόστους δανεισμού κατά 15 μονάδες βάσης στο 0,25%, επιτυγχάνοντας μια αύξηση που καμία άλλη κεντρική τράπεζα της G7 δεν έχει σημειώσει από την αρχή της κρίσης. Η Silvana Tenreyro ήταν η μόνη που διαφωνούσε. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι είναι πιθανό να χρειαστεί πιο «μέτρια» σύσφιξη, καθώς ο πληθωρισμός οδεύει προς ένα ανώτατο όριο που πιθανόν να είναι γύρω στο 6% τον Απρίλιο.

Η απότομη μετατόπιση της ΒοE σε μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική θα εκπλήξει τη μεγάλη πλειονότητα των οικονομολόγων που δεν περίμεναν καμία αλλαγή και τους επενδυτές που έδιναν μόλις 40% πιθανότητες σε μια τέτοια εξέλιξη. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί τον Νοέμβριο όταν η Τράπεζα της Αγγλίας εξέπληξε και πάλι τις αγορές, αποφεύγοντας την αύξηση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή