Δύσκολος αναμένεται ο φετινός χειμώνας στο μέτωπο του πληθωρισμού, με τις ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο να περνούν στις τιμές λιανικής, προκαλώντας αυξήσεις στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών.

Το «καμπανάκι» έχει ήδη χτυπήσει. Ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση ρεκόρ για τον Νοέμβριο καθώς σκαρφάλωσε στο 4,8%, κάτι το οποίο καταδεικνύει το μεγάλο κύμα ανατιμήσεων στην ελληνική αγορά.

Η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού είναι συνέπεια της «εκρηκτικής» αύξησης που σημειώνουν οι τιμές στην ενέργεια, αλλά και σε πολλά άλλα προϊόντα.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι ο στασιμοπληθωρισμός;

Το ντόμινο ανατιμήσεων που εξαπλώνεται και σε βασικά είδη διατροφής πλήττει τα εισοδήματα των νοικοκυριών προκαλώντας αλυσιδωτές παρενέργειες σε όλο το φάσμα της οικονομίας καθώς φρενάρει την κατανάλωση και επιβαρύνει το κόστος των επιχειρήσεων.

Τα πλήγματα της ακρίβειας είναι ισχυρότερα στα χαμηλά εισοδήματα όπως καταγράφεται στην τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση.

Μόνο η αύξηση της τιμής των έξοδών στέγασης, μεταφοράς, τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών τον Οκτώβριο μείωσε την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού, ενώ οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας ενισχύουν τη διάβρωση της αγοραστικής του δύναμης κοντά στο 10%.

Τα στοιχεία Νοεμβρίου

Από τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής προκύπτει ότι υπήρξε εκτίναξη 180,9% στο φυσικό αέριο έναντι του Νοεμβρίου του 2020, άνοδος 45,2% στο πετρέλαιο θέρμανσης και 37,8% στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Παράλληλα, παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις και σε βασικά τρόφιμα για τα νοικοκυριά.

Ως εκ τούτου, καταγράφεται αύξηση 21,3% στις τιμές σε αρνί και κατσίκι, 18,5% στο ελαιόλαδο και 11% στις πατάτες.

Καύσιμα και λιπαντικά αυξήθηκαν κατά 24,9%, οι τιμές στα ξενοδοχεία κατά 12,8% και οι αεροπορικές μεταφορές κατά 12,8%.

Ο δύσκολος Δεκέμβριος

Ο πληθωρισμός σημειώνει τρομακτική επιτάχυνση καθώς από το 2,2% που έτρεχε τον Σεπτέμβριο, ενισχύθηκε απότομα στο 3,4% τον Οκτώβριο και 4,8% τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, το ράλι των τιμών αναμένεται να συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο, οπότε και θα υπάρξει αντίστοιχα μεγάλη άνοδος, παρά την τωρινή σταθεροποίηση των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 13η θέση μεταξύ των 19 χωρών της ευρωζώνης στην κλίμακα πληθωριστικών πιέσεων τον Νοέμβριο καθώς έγραψε εναρμονισμένο δείκτη 4,3% ( από 2,8% τον Οκτώβριο) , υψηλό δεκαετίας ( από τον Μάρτιο του 2011) έναντι 4,9% στην ευρωζώνη.

Η Λιθουανία κρατά τα σκήπτρα με 9,3%, ακολουθεί το 7,1% του Βελγίου και το 6% της Γερμανίας (υψηλό 30 ετών) το 4% της Ιταλίας και το 2,7% της Πορτογαλίας.

Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, ο χαμηλότερος πληθωρισμός σημειώθηκε τον Νοέμβριο στη Μάλτα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων