Ακριβώς 20 χρόνια μετά το άνοιγμα του πρώτου IKEA στη Θεσσαλονίκη ο όμιλος Fourlis προχώρησε στο άνοιγμα του 7ου καταστήματος της σουηδικής αλυσίδας οικιακού εξοπλισμού και επίπλων επί ελληνικού εδάφους (το 11ο εάν συμπεριληφθούν και τα σημεία πώλησης σε Κύπρο και Βουλγαρία), μπαίνοντας και επίσημα στη νέα εποχή της omnichannel ανάπτυξης, που αποτελεί στρατηγική της μητρικής ήδη από το τέλος του 2018, με στόχο να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών.

Διαβάστε επίσης: IKEA σε όλα τα μεγέθη – Το επενδυτικό πλάνο του Β. Φουρλή

Επένδυση 3 εκατ. ευρώ

Χωρίς να ακολουθηθεί το σουηδικό έθιμο να κοπεί ένας κορμός δένδρου, όπως είχε συμβεί στα εγκαίνια όλων των προηγούμενων καταστημάτων, καθώς δεν ταιριάζει στην εποχή του ESG (Environmental, Social, Governance),  αλλά με το καθιερωμένο σουηδικό πρωινό για τους επίσημους προσκεκλημένους της ΙΚΕΑ, στο εστιατόριο του καταστήματος, το νέο κατάστημα ΙΚΕΑ «νέας γενιάς» στο The Mall Athens άνοιξε τις πύλες του παρουσία και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Ο υπουργός μάλιστα μιλώντας ως έμπορος προς έμπορο, εξέφρασε τη βεβαιότητά του προς τον κ. Βασίλη Φουρλή ότι το «νέο κατάστημα θα πάει πολύ καλά» και «θα γίνει χαμός».

Η επένδυση για το κατάστημα στον 4ο όροφο του The Mall Athens, συνολικής επιφάνειας 1.900 τ.μ., ανήλθε σε 3 εκατ. ευρώ.

Τα ψώνια με app και η «ελεύθερη» διαδρομή

Μέσα στο κατάστημα «νέας γενιάς» οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν ελεύθερα όποια διαδρομή θέλουν, ώστε να εξυπηρετηθούν γρήγορα και εύκολα ανάλογα με τις ανάγκες τους. Μπορούν να χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους για να σκανάρουν τα αντικείμενα για αγορά καθώς περιηγούνται μέσα στο κατάστημα.

Οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν άμεσα αξεσουάρ και μικρότερα έπιπλα  από μία γκάμα 1.300 ετοιμοπαράδοτων προϊόντων,  που μεταφέρονται μέσα σε μία μπλε τσάντα ΙΚΕΑ. Να σημειωθεί ότι συνολικά στα καταστήματα IKEA διακινούνται 8.000 κωδικοί προϊόντων.

Διαβάστε επίσης: Fourlis – Καθαρά κέρδη 8 εκατ. ευρώ στο 9μηνο – Η επισκεψιμότητα σε IKEA, Intersport

Έτσι, για τα μεγαλύτερα έπιπλα  μπορούν να βάλουν την παραγγελία τους για παράδοση στο σπίτι ή για δωρεάν παραλαβή από τα καταστήματα ΙΚΕΑ στο Αεροδρόμιο και τον Κηφισό. Μπορούν ακόμη να περιηγηθούν στο internet για να δουν όλες τις λεπτομέρειες γύρω από τα προϊόντα.

80 εκατ. ευρώ οι e-πωλήσεις του IKEA

Ο συνδυασμός λειτουργίας φυσικών και ηλεκτρονικών καταστημάτων αποτέλεσε σημαντικό εργαλείο την τελευταία διετία και θα παραμείνει ως ισχυρό λειτουργικό μοντέλο σε όλα τα brands του ομίλου Fourlis. Όπως είπε ο κ. Φουρλής προ πανδημίας οι ψηφιακές πωλήσεις του IKEA αποτελούσαν το 10% του τζίρου του ομίλου, ενώ πλέον φθάνουν στο 20% του συνολικού τζίρου. Φέτος οι πωλήσεις του e-commerce θα ανέλθουν σε περίπου 80 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 400 εκατ. ευρώ που είναι ο συνολικός τζίρος της αλυσίδας.

Ελλείψεις προϊόντων και ανατιμήσεις από το 2022

Ωστόσο, η είσοδος στη νέα εποχή, με κύριες τάσεις την ψηφιοποίηση και την πράσινη οικονομία, δεν είναι εύκολη. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα το τελευταίο διάστημα, έχουν δημιουργήσει ελλείψεις προϊόντων, που σύμφωνα με τον κ. Φουρλή αντιστοιχούν στο 13%-14% των συνολικών προϊόντων που διαθέτει το IΚΕΑ. Μάλιστα στο ίδιο ποσοστό κινούνται οι ελλείψεις και στην αλυσίδα αθλητικών ειδών Intersport. Όπως ανέφερε όμως ο κ. Φουρλής το πρόβλημα με τις ελλείψεις αναμένεται να εξομαλυνθεί μετά το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Παράλληλα, από το 2022 θα εμφανιστούν στα ράφια των καταστημάτων και οι πρώτες αυξήσεις τιμών, καθώς αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για την αναπροσαρμογή του τιμοκαταλόγου.

Νέα καταστήματα σε Ελληνικό, Ηράκλειο και Πάτρα

Στο πλαίσιο του πλάνου ανοίγματος καταστημάτων ΙΚΕΑ νέας γενιάς, στις αρχές του 2023 αναμένεται να λειτουργήσουν δύο νέα καταστήματα μεσαίου τύπου, δηλαδή από 8.000-12.000 τ.μ., τα οποία θα δημιουργηθούν σε Ηράκλειο και Πάτρα. Επίσης στο πλάνο του ομίλου είναι και η δημιουργία ενός καταστήματος μεγαλύτερου μεγέθους στο Ελληνικό, όπου η εταιρεία Trade Estates, η ΑΕΕΑΠ του ομίλου, σε συνεργασία με τη Lamda Development, θα αναπτύξει Retail Park, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανοίξει το 2025.

Σήμερα, λειτουργούν συνολικά 11 καταστήματα ΙΚΕΑ, επτά από αυτά στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο, και τρία στη Βουλγαρία. Επίσης λειτουργούν 9 σημεία παραγγελιοληψίας (Pick-up-Point) προϊόντων ΙΚΕΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις