Πολλά κράτη σε όλη την Ευρώπη σπεύδουν να επιβάλουν εκ νέου σκληρότερα μέτρα προκειμένου να ανακόψουν ένα νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Ομικρον, με την Ολλανδία να πρωτοστατεί επιβάλλοντας ένα εθνικό lockdown.

Όλα τα καταστήματα που δεν εμπορεύονται είδη βασικής ανάγκης, τα μπαρ και τα εστιατόρια στην Ολλανδία θα παραμείνουν κλειστά έως τις 14 Ιανουαρίου, αρχής γενομένης από σήμερα Κυριακή, δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σε μια βιαστικά οργανωμένη συνέντευξη Τύπου το βράδυ του Σαββάτου. Σχολεία και πανεπιστήμια θα κλείσουν μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, είπε.

Οι όροι του lockdown θέτουν περιορισμούς επίσης στις ιδιωτικές γιορτές. Θα επιτρέπονται μόλις δύο επισκέπτες, εκτός από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όπου θα επιτρέπονται τέσσερις, σύμφωνα με τον Ρούτε, ο οποίος πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή ήταν «αναπόφευκτη λόγω του πέμπτου κύματος που προκλήθηκε από την παραλλαγή Όμικρον που μας επηρεάζει».

Μέτρα σε πολλές χώρες

Δεν ήταν μόνο οι Ολλανδοί που επιδιώκουν να επιβραδύνουν την εξάπλωση της Όμικρον. Γαλλία, Κύπρος και Αυστρία ενίσχυσαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς τους. Το Παρίσι ακύρωσε τα πυροτεχνήματα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Η Δανία έχει κλείσει θέατρα, αίθουσες συναυλιών, λούνα παρκ και μουσεία..

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν υπογράμμισε την επίσημη ανησυχία για τα κρούσματα που έχουν εκτιναχθεί σε υψηλό αριθμό και τον διαφαινόμενο κίνδυνο να φτάσει στα όριά του το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν τόνισε σε διαγγελμά του προς τον ιρλανδικό λαό, ότι οι νέοι περιορισμοί ήταν απαραίτητοι για να προστατευθούν ζωές και οικονομία από την νέα έξαρση της πανδημίας.

«Τίποτα από αυτά δεν είναι εύκολο», είπε ο Μάρτιν την Παρασκευή το βράδυ. «Είμαστε όλοι εξαντλημένοι με την Covid-19 και τους περιορισμούς που απαιτεί. Οι ανατροπές και οι απογοητεύσεις επιβαρύνουν τους πάντες. Αλλά είναι η πραγματικότητα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε το Σάββατο ότι η παραλλαγή Ομικρον του κορωνοϊού έχει ανιχνευθεί σε 89 χώρες και τα κρούσματα Covid-19 που αφορούν την παραλλαγή διπλασιάζονται κάθε 1,5 έως 3 ημέρες.

Σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον παραμένουν αναπάντητα, συμπεριλαμβανομένου του πόσο αποτελεσματικά είναι τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της Covid-19 και εάν η παραλλαγή προκαλεί σοβαρή νόσηση σε μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν κολλήσει, σημείωσε ο ΠΟΥ.

Ωστόσο, το «σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης» της Ομικρον έναντι της παραλλαγής Δέλτα σημαίνει ότι είναι πιθανό να ξεπεράσει σύντομα την Δέλτα ως κυρίαρχη μορφή του ιού σε χώρες όπου η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται τοπικά, ανέφερε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».