Πτώση μεγαλύτερη του 5% καταγράφει η τιμή του πετρελαίου τη Δευτέρα, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον σε Ευρώπη και ΗΠΑ δημιουργεί ανησυχία στους επενδυτές για την επιπτώση που θα έχει στη ζήτηση του μαύρου χρυσού, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα lockdown.

Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν πτώση κατά 3,67 δολάρια ή 5% και διαμορφώθηκαν στα 69,84 δολάρια το βαρέλι.Τα futures του αργού WTI κατέγραψαν απώλειες του 6% και διαμορφώθηκαν στα 66,60 δολάρια το βαρέλι.

«Και οι δύο δείκτες αργού πετρελαίου» γράφει σε αναφορά του ο Στήβεν Mπρένοκ, χρηματιστής της PVM «κάνουν μια απότομη βουτιά καθώς ξεκινά η νέα εβδομάδα εν μέσω της προοπτικής μιας μεγαλύτερης από την αναμενόμενη μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης λόγω της παραλλαγής Όμικρον».

Η Ολλανδία μπήκε σε lockdown την Κυριακή ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες διαφαίνεται η πιθανότητα επιβολής περισσότερων περιορισμών  ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ  προέτρεψαν την Κυριακή τους Αμερικανούς να προχωρήσουν σε ενισχυτική δόση, να φορούν μάσκες και να είναι προσεκτικοί αν ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών, καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται παγκοσμίως και αναμένεται να κυριαρχήσει και στις ΗΠΑ. 

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας πρόσθεσαν αυτή την εβδομάδα ενίσχυσαν την παραγωγή για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εξέδρων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ένας πρώιμος δείκτης για τη μελλοντική παραγωγή, αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες και ανήλθε στις 579 την εβδομάδα έως τις 17 Δεκεμβρίου, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με την Baker Hughes Co.

Ωστόσο, αναμένονται χαμηλότερες εξαγωγές από τη Ρωσία, με τις εξαγωγές και  τη διαμετακόμιση πετρελαίου από τη χώρα να προγραμματίζονται στους 56,05 εκατομμύρια τόνους το πρώτο τρίμηνο του 2022 έναντι 58,3 εκατομμυρίων τόνων το τέταρτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με το Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές