Να μην χάσει τον εκθετικό κινητό των 200 ημερών κατάφερε τη Δευτέρα ο γενικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μπορεί να βρέθηκε σε κλοιό ισχυρών ρευστοποιήσεων, αλλά στο τέλος πέτυχε να περιορίσει τις απώλειες με τη βοήθεια μικρών αγοραστικών κινήσεων.

Έτσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,19% στις 876,93 μονάδες, με τον τζίρο όμως να μένει σε χαμηλά επίπεδα, ήτοι κοντά στο μέσο όρο των τελευταίων ημερών και στα 44 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το μήνυμα που έδωσε η αγορά είναι ότι παραμένει ευάλωτη στα ισχυρά κύματα της αποστροφής του κινδύνου, που χτύπησαν και τις διεθνείς αγορές σήμερα, προκαλώντας ισχυρούς τριγμούς σε δείκτες σηματωρούς. Βέβαια, η διαβεβαίωση της Moderna ότι η αναμνηστική δόση του εμβολίου της είναι αποτελεσματική στην Όμικρον παρείχε κάποια στήριξη στις αγορές, ωστόσο θα πρέπει οι επενδυτές να δουν μεγάλο μέρος των περιοριστικών μέτρων των κυβερνήσεων να αίρονται ώστε να μην επιβαρύνουν κι άλλο την οικονομία.

Είναι φανερό άλλωστε από την αρχή του Δεκεμβρίου ότι η αγορά δεν μπορούσε να αναλάβει παραπάνω ρίσκο την ώρα που η νέα παραλλαγή της Covid 19 απειλεί τους κυβερνητικούς στόχους για μη επιπλέον μέτρα, εν μέσω εορταστικής περιόδου. Το παραπάνω άλλωστε αναιρεί στην παρούσα τα οφέλη από την ανάκαμψη της οικονομίας, την επιβεβαίωση της στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις θετικές επιδόσεις των εισηγμένων. Και η πορεία μέχρι το τέλος του έτους παραμένει θολή, διότι ο συνδυασμός χαμηλού όγκου και αβεβαιότητας για την πορεία της πανδημίας δεν δίνουν σημαντικές πιθανότητες υπέρ κάποιου σεναρίου, θετικού ή αρνητικού.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola, Aegean, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια και Quest έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν του 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Titan, Alpha Bank, Eurobank, ΟΛΠ, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ, με τη Λάμδα να ολοκληρώνει με κέρδη 1,37%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών