Η απειλή ενός αυστηρότερου πλαισίου περιορισμών λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον της Covid 19 αποτυπώνεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο στο ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, το οποίο χάνει πάνω από 20 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης προσγειώνεται στις 866,94 μονάδες, με απώλειες 2,32%, με την πτώση των ισχυρότερων τίτλων του να ξεπερνά ήδη το 3%.

Είναι φανερό άλλωστε από την αρχή του Δεκεμβρίου ότι η αγορά δεν μπορούσε να αναλάβει παραπάνω ρίσκο την ώρα που η νέα παραλλαγή της Covid 19 υποχρεώνει τις ευρωπαϊκές, αλλά και την ελληνική, κυβερνήσεις να αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς στην κοινότητα προκειμένου να ελέγξουν την εξάπλωσή της. Έτσι, τα τελευταία 24ωρα που η μία μετά την άλλη κυβέρνηση λαμβάνει πλέον συγκεκριμένα μέτρα, εν μέσω εορταστικής περιόδου, το χρηματιστηριακό φίνις της χρονιάς, μόνο ευοίωνο δεν είναι.

Αλλά και εγχωρίως ο πολιτικός και οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης απειλείται από την παραλλαγή Όμικρον, καθώς ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε το σαββατοκύριακο αντιμετωπίζει το 2022 ως έτος λήξης της πανδημίας ως προς τις οικονομικές της επιπτώσεις, που σημαίνει ότι όλος ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου στηρίζεται στο σενάριο πως δεν θα υπάρξει νέο lockdown αλλά και περιοριστικά μέτρα που θα ανατρέπουν την ομαλή ροή της οικονομικής δραστηριότητας.

«Κόκκινο» το ταμπλό

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τα πρόσημα στην πλειονότητα των τίτλων είναι αρνητικά, με τις Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Eurobank και Εθνική να χάνουν πάνω από 3%. Άνω του -2% είναι η πτώση σε Alpha Bank, Aegean, Jumbo, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Λάμδα, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα και Quest, στο ντεμπούτο της στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών