Κανένα όριο και κανένα εμπόδιο δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει την εφιαλτική πορεία των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας ούτε στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την “αγορά επόμενης ημέρας” στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η τιμή χονδρεμπορικής της ηλεκτρικής ενέργειας έσπασε κάθε ρεκόρ: Εκτοξεύτηκε ακόμη και πάνω από τα 400 ευρώ/MWh. Και δεν σταμάτησε λίγο πάνω από αυτό το φράγμα. Βρέθηκε μία ανάσα πριν από τα 416 ευρώ, για την ακρίβεια στα 415,94 ευρώ/MWh.

Με πιο απλά λόγια οι προμηθευτές ρεύματος θα αγοράζουν αύριο τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται για τους πελάτες τους στην προαναφερόμενη μέση τιμή. Η ανώτατη τιμή μάλιστα των συναλλαγών βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα στα 542,5 ευρώ/ MWh με τη χαμηλότερη να είναι στα 296,55 ευρώ/MWh.

Ο ρόλος του ενεργειακού μείγματος

Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια τόσο της κυριαρχίας στο ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής του πανάκριβου φυσικού αερίου, αφού για αύριο θα καλύπτει το 52,68% των εγχώριων αναγκών κατανάλωσης, όσο και της μεγάλης υποχώρησης των ΑΠΕ. Αντιστοιχούν μόλις στο 11,02% του μείγματος, με τα υδροηλεκτρικά από μόνα τους (15,27%) να μην είναι ικανά να φρενάρουν τις αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ευρωπαϊκή αγορά

Η κατάσταση αυτή στην ελληνική αγορά φέρει και τις αρνητικές επιπτώσεις της ευρωπαϊκής αγοράς, την οποία επισκιάζουν το αδιέξοδο για τον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 2, η κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία (διέρχονται αγωγοί προς την Ευρώπη που μεταφέρουν αέριο της Gazprom) αλλά και τα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου στις αποθήκες της Ε.Ε.

Οι πολικές καιρικές συνθήκες σε κράτη – μέλη της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης εκτοξεύουν τη ζήτηση ενέργειας με την τιμή του φυσικού αερίου TTF να σπάει επίσης κάθε ρεκόρ αφού εκτινάχθηκε στα 169 ευρώ/MWh.

Οι δραματικές εξελίξεις δείχνουν τη συνέχεια ρου ράλι των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και των τεράστιων επιβαρύνσεων σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια