
Αυξημένες από 40 έως 80 ευρώ κατά μέσο όρο θα είναι οι συντάξεις Ιανουαρίου που λαμβάνουν οι περίπου 140.000 παλαιοί συνταξιούχοι από τις 20 έως τις 23 Δεκεμβρίου (με τις πληρωμές των συντάξεων Ιανουαρίου).
Πρόκειται για αυξήσεις που προβλέπονται με βάση τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης και θα καταβληθούν συνολικά σε πέντε ετήσιες δόσεις έως και το 2024.
Όσοι πάρουν αύξηση μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς θα δουν την κατάργησή της άμεσα και θα έχουν και αύξηση στην τσέπη. Όσοι πάρουν αύξηση που θα είναι μικρότερη της προσωπικής διαφοράς θα τη δουν να «εξαφανίζεται» από το 2023 που θα πάρουν πρόσθετες αυξήσεις, ικανές να μηδενίσουν το υπόλοιπο της προσωπικής διαφοράς που θα τους μείνει τώρα.
Oι αυξήσεις αφορούν 140.000 παλαιούς συνταξιούχους (πριν από τον Μάιο του 2016) που έχουν ξεπεράσει την προσωπική διαφορά. Πρόκειται για την τρίτη δόση των αυξήσεων από τις συνολικά πέντε που θα καταβληθούν μέχρι το 2024, η οποία θα καταβληθεί με τη σύνταξη του μηνός Ιανουαρίου.
Οι ίδιοι έχουν λάβει ήδη τις δύο πρώτες δόσεις του 2020 και του 2021 μέσα στον Οκτώβριο. Περίπου 550.000 παλαιοί συνταξιούχοι που δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα την προσωπική διαφορά και οι αυξήσεις που έχουν δει μέχρι στιγμής είναι λογιστικές, αναμένεται να δουν ταμειακές αυξήσεις το 2023 (οι νέοι συνταξιούχοι έχουν λάβει εφάπαξ τις αυξήσεις).
Επισημαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις με τις αυξήσεις αυτές (5 δόσεις) θα μειωθεί η αρνητική προσωπική διαφορά μεταξύ της επανυπολογισθείσας σύνταξης και της καταβαλλομένης. Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023, που προβλέπεται το «ξεπάγωμα» των ονομαστικών αποδοχών των συνταξιούχων, η αρνητική προσωπική διαφορά θα αποσβεσθεί πιο γρήγορα, οδηγώντας επίσης πιο γρήγορα σε πραγματικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις και των παλαιών συνταξιούχων.
Όπως ορίζεται με τα ισχύοντα (νόμος Βρούτση), από 1/1/2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 2,5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι γύρω στο 3%-3,2%.


Latest News

Πιο απλή η διακοπή εργασιών για επαγγελματίες και επιχειρήσεις - Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ
Ήδη μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί πάνω από 36.000 αιτήματα διακοπής εργασιών εκ των οποίων περίπου 34.000 πλήρως αυτοματοποιημένα, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ

Ολοκληρώθηκε η αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Αφορά 835.766 φυσικά πρόσωπα
Η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2024 συνεχίζεται απρόσκοπτα και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 2.802.134 δηλώσεις

Ξεκινά η λειτουργία νέας δομής ΚΕ.Π.Α. στο Γαλάτσι
Νέες υποδομές, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες

Σήμερα η αυτόματη υποβολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων - Οι εκπτώσεις φόρου
Τι έκπτωση φόρου δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον ο φόρος που θα προκύψει εξοφληθεί έως τις 31/7

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας