Τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών στις αρχές Ιανουαρίου, ανήγγειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε σημερινές δηλώσεις του.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης Τύπου, για το κλείσιμο της χρονιάς, ο Ρώσος ηγέτης αναφέρθηκε στους τριγμούς που έχουν δημιουργηθεί με τη Δύση και το ΝΑΤΟ με αφορμή και τους φόβους για πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποκαλύπτοντας την έναρξη συνομιλιών με τους Αμερικανούς, στη Γενεύη, στις αρχές της νέας χρονιάς.

«Οι Αμερικανοί μας λένε πως είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν διάλογο, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις» επεσήμανε, ισχυριζόμενος πως ήδη από αμφότερες τις πλευρές έχουν οριστεί οι αντιπρόσωποι.

Ο κύριος Πούτιν υποστήριξε πως η Ρωσία έχει διαπιστώσει «θετική αντίδραση» από την πλευρά των ΗΠΑ, μετά τη δημοσίευση των δύο πρώτων σετ προτάσεων την περασμένη εβδομάδα, βάσει των οποίων θα μπορούσε να… ξαναγραφτεί το μετα-ψυχροπολεμικό δόγμα ασφάλειας στην Ευρώπη. Με βάση τις προτάσεις αυτές το ΝΑΤΟ θα δεσμευόταν πως δεν θα προχωρούσε στην προσθήκη νέων μελών μελλοντικά μεταξύ των κρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κάτι που ουσιαστικά «φωτογραφίζει» την Ουκρανία».

«Η μπάλα είναι στο δικό τους τερέν. Θα πρέπει να μας απαντήσουν» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να κινηθεί περαιτέρω προς τα ανατολικά. «Θα πρέπει να μας δώσουν τις (απαραίτητες) εγγυήσεις και αμέσως. Τώρα!» ξεκαθάρισε κάνοντας λόγο για υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία από τις κινήσεις του ΝΑΤΟ.

Σε κάθε περίπτωση σχολίασε πως ελπίζει πως η ένταση που έχει δημιουργηθεί θα αποκλιμακωθεί δια της διπλωματικής οδού.

Πολιτικοί αναλυτές επεσήμαναν πως οι σημερινές δηλώσεις Πούτιν δείχνουν μια πιο ευέλικτη στάση από τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος προ ημέρων είχε απειλήσει ανοιχτά με τη χρήση στρατιωτικών μέσων μπροστά στην απειλή επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας. Όμως, και πάλι σήμερα ο κύριος Πούτιν αρνήθηκε να αποκηρύξει τη χρήση στρατιωτικής δράσης στη διαμάχη με την Ουκρανία, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό σαφές πως η Ουκρανία αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τα ρωσικά συμφέροντα.

«Οι δράσεις μας δεν θα εξαρτηθούν από το πώς θα πάνε οι διαπραγματεύσεις, αλλά από το αν η ασφάλεια της Ρωσίας έχει διασφαλιστεί δίχως όρους, τόσο σήμερα όσο και σε ιστορική βάση» ξεκαθάρισε, κατηγορώντας μάλιστα τη Δύση πως εργάζεται για την κατάρρευση της Ρωσίας εκ των έσω, αλλά και πως θέτει τις βάσεις για έναν πόλεμο προχωρώντας στον εξοπλισμό της Ουκρανίας και κάνοντας πλύση εγκεφάλου στον πληθυσμό της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα