Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει τη μία μείωση των επιτοκίων μετά την άλλη, παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ωστόσο οι τουρκικές τράπεζες φαίνεται ότι τα αυξάνουν…

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, οι τουρκικές τράπεζες, αντιδρώντας στα νέα μέτρα στήριξης της λίρας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων ώστε να προσελκύσουν καταθέσεις σε…. λίρες. Και αυτό δεν είναι και τόσο «καλά νέα» για τους δανειολήπτες που περιμένουν φθηνότερη πίστωση.

Τα επιτόκια των καταθέσεων εκτινάχθηκαν σε περισσότερο από 20%, από 17-18% πριν από μια εβδομάδα, ενώ το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης ώθησε τα επιτόκια δανείων για ΜΜΕ σε περισσότερο από 30%. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτά τα επιτόκια αυξάνονταν τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά η αύξηση επιταχύνθηκε αυτή την εβδομάδα.

Τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει τους ντόπιους καταθέτες από τυχόν απώλειες λόγω υποτίμησης έναντι ξένων νομισμάτων, ένα παιχνίδι υψηλού πονταρίσματος που οδήγησε σε επιθετικό ράλι της λίρας από χαμηλά ρεκόρ.

«Κανείς δεν θέλει να χάσει τις καταθέσεις σε λίρες», είπε μια τραπεζική πηγή. “Πλησιάζουμε στο τέλος του έτους και οι ισολογισμοί θα πρέπει να φαίνονται καλοί. Αυτό (σύστημα) αύξησε τον ανταγωνισμό και είδαμε (α) αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων την τελευταία εβδομάδα.”

Τα μέσα επιτόκια δανείων των τραπεζών σε εταιρικά δάνεια σε λίρες αυξήθηκαν στο 20,91% στις 17 Δεκεμβρίου από 19,63% την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή