Το οικονομικό μοντέλο της Τουρκίας θα δείξει τα θετικά του αποτελέσματα και ταχεία μεταμόρφωση της οικονομίας πριν από το επόμενο καλοκαίρι, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Νουρεντίν Νεμπάτι.

«Το μοντέλο βασίζεται στο υψηλό επίπεδο εξαγωγών, στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και στην ευημερία που αντικατοπτρίζεται στο σύνολο της κοινωνίας», είπε στο κανάλι NTV.

«Πρόκειται για ένα ειδικό μοντέλο που θα προσελκύσει άμεσες επενδύσεις», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Τουρκία έλαβε 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες επενδύσεις τους πρώτους 11 μήνες του 2021.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η Τουρκία πουλά δολάρια «από την πίσω πόρτα»

Το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών ανακοίνωσε ένα νέο μέτρο την Τρίτη, στο οποίο η Τουρκία θα αποζημιώσει τους καταθέτες της λίρας για τις διακυμάνσεις του ξένου νομίσματος, ενώ θα ενθαρρύνει τους πολίτες να μετακινηθούν σε περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται σε τουρκικές λίρες.

Στο πλαίσιο των κινήτρων, εάν η απόδοση παραμείνει κάτω από τη διαφορά της συναλλαγματικής ισοτιμίας μεταξύ του ανοίγματος του λογαριασμού και των ημερομηνιών λήξης του, παρά τους κερδισμένους τόκους, ο οργανισμός θα αποζημιώσει τον καταθέτη.

Το νέο εργαλείο καταθέσεων τουρκικής λίρας με προστασία συναλλάγματος θα είναι διαθέσιμο για άτομα που έχουν λογαριασμό καταθέσεων σε λίρες διάρκειας τριών, έξι, εννέα ή 12 μηνών.

Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε νέες οικονομικές εναλλακτικές λύσεις για την αποταμίευση των πολιτών αργά το βράδυ της Δευτέρας, η τουρκική λίρα ανέκαμψε έντονα τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Το δολάριο έναντι της τουρκικής λίρας υποχώρησε από 18,36 τη Δευτέρα σε 10,23 την Πέμπτη — πτώση 44,3%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Το σχέδιο δύο ταχυτήτων για την επιστροφή στο Χρηματιστήριο της Μόσχας των επενδυτών από φιλικές χώρες
Διεθνή |

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας ανοίγει και πάλι τις πύλες του για επενδυτές από φιλικές χώρες

Σε πρώτο στάδιο οι συναλλαγές αφορούν ομόλογα, αλλά έπεται και συνέχεια, καθώς η κεντρική τράπεζα δρομολογεί σταδιακά την άρση όλων των περιορισμών σε τοπικό επίπεδο