Περισσότερες από 2.000 πτήσεις παγκοσμίως έχουν ακυρωθεί σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του ιστότοπου FlightAware, καθώς το νέο κύμα πανδημίας να επηρεάζει τα ταξίδια των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Είναι χαρακτηριστικό πως έως τις 13:20 ώρα GMT, 2.028 πτήσεις σε όλο τον κόσμο είχαν ακυρωθεί.
Η FlightAware ανακοίνωσε ότι υπήρξαν 448 ακυρώσεις πτήσεων μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή. Μια μέρα πριν η United Airlines και η Delta Air Lines ξεκίνησαν με ανακοινώσεις που αφορούσαν την ακύρωση δεκάδων πτήσεων την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς η παραλλαγή Όμικρον έπληξε τα πληρώματα πτήσης αλλά και άλλους εργαζόμενους.
Και οι δύο αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι εργάζονται για να επικοινωνήσουν με τους επιβάτες, ώστε να μην εγκλωβιστούν στα αεροδρόμια.
«Η πανεθνική άνοδος των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον αυτή την εβδομάδα είχε άμεσο αντίκτυπο στα πληρώματα πτήσης μας και στο υπόλοιπο προσωπικό λειτουργίας της εταιρείας. Ως αποτέλεσμα, δυστυχώς έπρεπε να ακυρώσουμε ορισμένες πτήσεις και να ειδοποιήσουμε τους πελάτες μας πριν έρθουν το αεροδρόμιο»,ανακοίνωσε η United.
Η Delta από την πλευρά της δήλωσε ότι «έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές και τους πόρους — συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής δρομολόγησης και της αντικατάστασης αεροσκαφών και πληρωμάτων για την κάλυψη προγραμματισμένων πτήσεων — πριν ακυρώσει περίπου 90 πτήσεις για την Παρασκευή».