Κλειδωμένη φέρεται η κυβερνητική απόφαση για την αλλαγή του τρόπου χορήγησης των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει παρέμβει και εκφράζει αντιρρήσεις ως προς το σύστημα που εφαρμόζει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την επιδότηση όλων των καταναλωτών της χαμηλής τάσης προκειμένου να ανακουφιστούν οικονομικά από το μεγάλο τσουνάμι των αυξήσεων των τιμών του ρεύματος.

Κατόπιν τούτου τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών προχωρούν στον σχεδιασμό ενός μόνιμου αυτόματου μηχανισμού προστασίας καταναλωτών που θα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κυρίως εισοδηματικά κριτήρια αλλά και κριτήρια κατανάλωσης.

Τι είπαν Βεστάγκερ – Σκρέκας

Για το θέμα αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προχθές υπήρξε επικοινωνία ανάμεσα στην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια Επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ με τον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα. Η αξιωματούχος της Κομισιόν και το στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης συνομίλησαν για το νέο τρόπο επιχορήγησης των λογαριασμών ο οποίος θα πρέπει να είναι στοχευμένος και να παρέχει προστασία στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Πάντως κυβερνητικές πηγές, διευκρινίζουν στον ΟΤ, ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ανακοινωθούν αποφάσεις αναφορικά με τον ορισμό των δικαιούχων των ενισχύσεων.

Ο αλγόριθμος

Στο τραπέζι βρίσκεται η δημιουργία ενός αλγόριθμου ο οποίος θα ενεργοποιεί τον αυτόματο μηχανισμό προστασίας των νοικοκυριών όταν οι τιμές ρεύματος θα υπερβαίνουν ένα όριο διακύμανσης. Τότε στους δικαιούχους θα πιστώνεται η επιδότηση.

Ανάμεσα στις δυσκολίες για τη στοχευμένη επιδότηση των νοικοκυριών είναι και οι παροχές ηλεκτρικής ενέργειας. Και συγκεκριμένα το πρόβλημα εντοπίζεται για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δικαιούχοι μπορεί να είναι ενοικιαστές ακινήτου και το «ρολόι» να βρίσκεται στο όνομα του ιδιοκτήτη.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης, κατά τις πληροφορίες, είναι το νέο σύστημα των επιχορηγήσεων να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022.  

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια