Το τέλος των μπλακ άουτ και των διακοπών ηλεκτροδότησης του μεγαλύτερου νησιού της χώρας, της Κρήτης, με τεράστια οφέλη για την κοινωνική και επιχειρηματική δραστηριότητα των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων έφερε ένα «μικρό» υποθαλάσσιο καλώδιο, το οποίο όμως κατέρριψε σειρά τεχνικών ρεκόρ παγκοσμίως.

Ο λόγος για τη λεγόμενη «μικρή» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, που πήρε ρεύμα τον Ιούλιο του 2021, και υλοποίησε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Απλοί κάτοικοι κι επιχειρηματίες του νησιού μιλούν στην κάμερα για το πώς άλλαξε η καθημερινότητα τους με την κατασκευή και λειτουργία του υποθαλάσσιου καλωδίου. Η ενεργειακή ασφάλεια ενισχύθηκε σημαντικά καθώς η ηλεκτρική διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού κατά τη θερινή περίοδο και το σύνολο σχεδόν της ζήτησης για τη χειμερινή σεζόν.

Σύμφωνα με τις περιγραφές κατοίκων της Κρήτης «ήταν το πρώτο καλοκαίρι όπου το νησί δεν γνώρισε διακοπές ηλεκτροδότησης». Και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία η τουριστική κίνηση έφτασε σε υψηλά επίπεδα, ενώ το «κλείδωμα» της επάρκειας ισχύος θα φέρει το έργο της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ενεργειακή ασφάλεια

Ιστορική στιγμή  για τον ΑΔΜΗΕ και το ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς γενικότερα αποτέλεσε το καλοκαίρι του 2021 η ολοκλήρωση και λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου.

Η «διασύνδεση των ρεκόρ» με το μεγαλύτερο καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο, θωράκισε με επιτυχία την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού κατά την κορύφωση της τουριστικής κίνησης καθώς και τους αλλεπάλληλους καύσωνες της θερινής περιόδου.

Το καλώδιο κράτησε «όρθια» την ηλεκτροδότηση της Κρήτης και κατά τους πρόσφατους, ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν το νησί, δίνοντας με εμφατικό τρόπο το στίγμα για την «αρχή του τέλους» της ενεργειακής του απομόνωσης.

Με τη λειτουργία της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο ελληνικό νησί τοποθετείται για πρώτη φορά στον χάρτη του χερσαίου Συστήματος Μεταφοράς.

Το καλώδιο των ρεκόρ

Η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, μία εμβληματική επένδυση ύψους 380 εκατ. ευρώ, συμβάλλει ήδη από τις αρχές Ιουλίου στην ενεργειακή ασφάλεια του νησιού μεταφέροντας ηλεκτρικά φορτία από την ηπειρωτική χώρα. Το έργο αποκαλείται και είναι η «διασύνδεση των ρεκόρ» καθώς κατέχει τα πρωτεία της μεγαλύτερης καλωδιακής σύνδεσης εναλλασσόμενου ρεύματος στο  κόσμο, τάσης 150 kV και μεταφορικής ικανότητας 2x200MVA, με  συνολικό μήκος 174 χλμ. σε θάλασσα και στεριά.

Είναι επίσης η βαθύτερη διασύνδεση αυτού του είδους καθώς τα υποβρύχια καλωδιακά κυκλώματα ποντίστηκαν σε βάθη που αγγίζουν τα 1.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Πρόκειται για έναν τεχνικό άθλο υψηλών απαιτήσεων και καινοτομίας που παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, ολοκληρώθηκε και λειτούργησε έγκαιρα και με ασφάλεια από τους ανθρώπους του ΑΔΜΗΕ.

Πέραν όμως από το εντυπωσιακό «υγρό εργοτάξιο», η διασύνδεση περιλαμβάνει σύνθετα τεχνικά έργα και στην ξηρά, όπως νέες γραμμές Υψηλής Τάσης σε Πελοπόννησο και Κρήτη και το νέο, υπερσύγχρονο απόκτημα του ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς, STATCOM, που εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο για την ομαλή ρύθμιση των τάσεων στην Κρήτη.

Δείτε το βίντεο με τις γνώμες επιχειρηματιών και κατοίκων.

Τα «πράσινα» και οικονομικά οφέλη

Η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου δημιουργεί μία σειρά από οφέλη τόσο για τους κατοίκους του νησιού όσο και για όλους τους καταναλωτές σε κάθε γωνιά της χώρας.

Το πρώτο όφελος είναι η ενεργειακή θωράκιση της ίδιας της Κρήτης.

Το δεύτερο όφελος έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ήδη με τη μερική απεξάρτηση της Κρήτης από τους βρώμικους και κοστοβόρους τοπικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής προκύπτουν σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για όλους καθώς από το 2022 οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα περιοριστούν κατά 100.000 τόνους.

Το τρίτο όφελος αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας:

Οι χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος,  θα μειωθούν κατά 380 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green