Η Ευρώπη είναι αυτή που χάνει από την καθυστέρηση στη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2, ισχυρίστηκε ουσιαστικά ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, σε ένα διάστημα που οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν στα ύψη.

«Κατά την άποψη μου, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ενδιαφέρονται πάρα πολύ να ξεκινήσει να δουλεύει το project, ενώ οι εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτό θα μπορούσαν να υποβάλουν επιπρόσθετα αιτήματα στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων σχέσεων για την παροχή φυσικού αερίου μέσω του νέου αγωγού» επεσήμανε ο κ. Νόβακ, μιλώντας σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό.

Η κατασκευή του Nord Stream 2 έχει ολοκληρωθεί από το Σεπτέμβριο, όμως η αρμόδια εποπτική γερμανική αρχή ανέβαλε την έγκριση της έναρξης λειτουργίας του. Την ίδια ώρα το project εξακολουθεί και προκαλεί πολιτικούς τριγμούς και ενστάσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με κυριότερες την Πολωνία και την Ουκρανία, που θεωρούν ότι η λειτουργία του θα ενισχύσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Πολιτικά παιχνίδια 

Κατά τους επικριτές του Κρεμλίνου, η ενεργειακή κρίση που έχει δημιουργηθεί λόγω των χαμηλών αποθεμάτων στη δυτική Ευρώπη εκτινάσσοντας τις τιμές του φυσικού αερίου οφείλεται σε παιχνίδια που παίζει η Ρωσία (μέσω της Gazprom) προκειμένου να πιέσει τη Γερμανία και όχι μόνο για να ξεκινήσει η λειτουργία του Nord Stream 2, ο οποίος παρακάμπτει και υποβαθμίζει το ρόλο της Ουκρανίας.

H Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και μάλιστα ο Ρώσος αντιπρόεδρος, στις σημερινές δηλώσεις του, επέρριψε την ευθύνη για την κρίση στην λανθασμένη ενεργειακή πολιτική που εφαρμόζουν οι πολιτικοί της Ευρώπης. Επέμεινε δε, πως η λειτουργία του Nord Stream θα ξεκινήσει μέχρι τα μέσα του 2022.

Αντίθετη ροή στον Yamal Europe

Σε κάθε περίπτωση, στο μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ, με τις ροές του νυν αγωγού Yamal-Europe να κινούνται αντίστροφα για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού διαχειριστή δικτύου Gascade. Ενδεικτικά σήμερα από τον τερματικό σταθμό Mallnow στα γερμανο-πολωνικά σύνορα μετρήθηκε μέσος όρος ωριαίου όγκου στις 1.218.000 κιλοβατώρες με κατεύθυνση από τη Γερμανία προς την Πολωνία.

Οι ροές μέσω του Yamal-Europe, που συνήθως μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, άρχισαν να κινούνται σε αντίθετη πορεία από την Τρίτη δίδοντας νέα λαβή στους επικριτές της Μόσχας να μιλούσαν για πολιτική απόφαση από το Κρεμλίνο. Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε την καταγγελία αυτή, σε χθεσινές δηλώσεις του, αποδίδοντας την αντιστροφή της ροής στη χαμηλή ζήτηση, όμως η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη συμπίπτει χρονικά (τυχαία;) με την αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για το ζήτημα της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή