Ο ιρανοκαναδός επιχειρηματίας Alexander Haditaghi, ο οποίος πρόσφατα έγινε και επίσημα μεγαλομέτοχος στην ποδοσφαιρική ομάδα της Καβάλας, είναι ο πλειοδότης για το ακίνητο – φιλέτο του ΤΑΙΠΕΔ στη Νέα Ηρακλείτσα, στην Καβάλα.

Ο νέος ιδιοκτήτης της «Αλάνας» στη Νέα Ηρακλείτσα του Δήμου Παγγαίου έδωσε περί τα 3 εκατ. ευρώ περισσότερα από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, αναφέρουν πληροφορίες, ανεβάζοντας τελικά το τίμημα στα 18,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία προσφορά αυξημένη κατά 103,3% σε σχέση με την τιμή εκκίνησης, η οποία είχε διαμορφωθεί στα 9,1 εκατ. ευρώ.

Στο παραθαλάσσιο οικόπεδο έκτασης 149.733,43 τετραγωνικών μέτρων ο Alexander Haditaghi, γνωστός όχι μόνο για την επιχειρηματική του δράση στον κλάδο των στεγαστικών δανείων στον Καναδά, αλλά και λόγω της αγάπης του για τα άγρια ζώα, λέγεται ότι θέλει να αναπτύξει συγκρότημα τουριστικών κατοικιών.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να συγκληθεί το επόμενο διάστημα για την επικύρωση του αποτελέσματος.

Οι μπίζνες του Alexander Haditaghi στην Ελλάδα

Ενθουσιώδης υποστηρικτής της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό, όπως έχει αναφέρει πολλάκις σε συνεντεύξεις του, ο Alexander Haditaghi, γνωστότερος ως Alex (έχει και λιοντάρι με το ίδιο όνομα στον ζωολογικό κήπο Bowmanville, στο Τορόντο του Καναδά), δεν κάνει επενδυτικό ντεμπούτο στη χώρα μας με την απόκτηση της «Αλάνας».

Ήδη εδώ και δύο χρόνια διαπραγματεύεται την απόκτηση μιας τεράστιας έκτασης στη Χαλκιδική με στόχο να αναπτύξει τουριστικά την περιοχή. Πρόκειται για το δασόκτημα Ζέπκο.

Το άγνωστο Ζέπκο

Το ιδιωτικό δάσος «Ζέπικο» ή «Ζέπκο», εμβαδού σχεδόν μισού εκατομμυρίων στρεμμάτων, για την ακρίβεια 4.656 στρέμματα, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, που κατεβαίνει έως τη θάλασσα, είναι μία ειδυλλιακή, ανεκμετάλλευτη περιοχή στην ανατολική πλευρά της Χαλκιδικής.

Ιδιοκτήτης της έκτασης είναι ο Παραθεριστικός Οικιστικός Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας Μακεδονίας – Θράκης με 260 μέλη/μερίδια. Σήμερα οι ιδιοκτήτες είναι 304.

Το δασόκτημα αγόρασαν οι στρατιωτικοί από τους αδελφούς Δημήτριο και Αλέξανδρο Μαρκεσίνη το 1997. Οι τελευταίοι είχαν αποκτήσει το ιδιωτικό δάσος από την αγιορείτικη Μονή Ιβήρων το 1969.

Η παραλία του Ζέπκο είναι μεγαλύτερη σε έκταση στην περιοχή. Διαθέτει δύο εισόδους από τον κεντρικό δρόμο Ολυμπιάδας-Στρατωνίου. Η βόρεια απέχει περίπου 6 χλμ από την Ολυμπιάδα και η νότια οδηγεί στον οργανωμένο χώρο κατασκήνωσης (camping) των κατοίκων του χωριού Στρατονίκη. Από αυτό ακριβώς το σημείο και δίπλα από τις παραθαλάσσιες καλύβες για τις βάρκες (σύρματα) ξεκινάει και ο βατός χωματόδρομος για τα μυστικά της χερσονήσου, τις παραλίες Βασιλίτσι, Διαβόρβορο και Μαρμάρι. Οι ντόπιοι όλη αυτή την σειρά παραλιών την ονομάζουν Ζέπκια.

Εδώ και μια δεκαετία ο Παραθεριστικός Οικιστικός Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας Μακεδονίας – Θράκης αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση της έκτασης και ήδη από τις αρχές του 2020 υπήρξε σοβαρό ενδιαφέρον από την πλευρά του Alexander Haditaghi.

Στα 42 εκατ. ευρώ το τίμημα

Το τίμημα για την έκταση συμφωνήθηκε στα 42 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ πωλητών και αγοραστή, η υπό σύσταση εταιρεία του Ιρανοκαναδού επενδυτή προτίθεται να αναπτύξει σχέδιο πολεοδόμησης, που θα περιλαμβάνει 200.000 τ.μ. τουλάχιστον δομήσιμη επιφάνεια, για κατοικίες ή/και τουριστικές βίλλες, ξενοδοχεία, καταστήματα και γραφεία, που θα κτισθούν με παγκόσμιου επιπέδου προδιαγραφές, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τοπικών και διεθνών επενδυτών.

Σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η υπογραφή του προσυμφώνου έχει οριστεί για τις 29/12/2021 και αντίστοιχα η υπογραφή για το οριστικό συμβόλαιο στις 31/5/2022.

Κατά συρροή… επιχειρηματίας

Ο Alexander Haditaghi γεννήθηκε το 1977 στο Ιράν και μεγάλωσε στην Τουρκία. Ορφανός από 2 ετών (ο πατέρας του σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα) μαζί με την οικογένειά του βρέθηκαν μετανάστες στο Τορόντο του Καναδά.

Η πρώτη του δουλειά ήταν πωλητής χοτ-ντογκ. «Αυτό το καρότσι χοτ-ντογκ έγινε σύμβολο ελευθερίας για μένα», είπε ο Haditaghi σε συνέντευξή του στο περιοδικό Inc. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του York το 1996 ως χημικός.

Χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως κατά συρροή επιχειρηματία έχοντας δημιουργήσει πολλές εταιρείες από το μηδέν. Δραστηριοποιείται στον κλάδο των στεγαστικών δανείων στον Καναδά από το 2001 και έχει μεγάλη εμπειρία τόσο σε στεγαστικά όσο και σε εμπορικά στεγαστικά δάνεια. Το δανειακό του χαρτοφυλάκιο αποτιμάται σε άνω των 45 δισ. δολάρια την τελευταία 20ετία.

Το 2005 ίδρυσε το MortgageBrokers.com που εξελίχθηκε σε μεγάλο παίκτη της αγοράς του Καναδά. Το 2009 ίδρυσε την Pacific NA, η οποία εξαγόρασε το 2010 την Mortgage Architects και την myNext Mortgage (πλέον Radius Financial). Το 2012 εξαγόρασε και την Argentum Mortgages.

Το 2010 ανακηρύχθηκε από το Profit Magazine η 2η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη εταιρεία στον Καναδά με έσοδα άνω των 55 εκατ. δολαρίων και ρυθμό ανάπτυξης 24.832% μέσα σε μία 5ετία.

Φιλανθρωπία και ακτιβισμός

Το 2012 ο Haditaghi έγινε πρωτοσέλιδο στο Toronto Star δωρίζοντας πάνω από 1.400 γαλοπούλες την Ημέρα των Ευχαριστιών σε διάφορα καταφύγια αστέγων της πόλης, ενώ το 2014 πρόσφερε στην πόλη του Τορόντο 10 εκατ. δολάρια για να αλλάξει το όνομα της οδού Yonge στο όνομα της εταιρείας του.

Τον Μάρτιο του 2017, ο Haditaghi ξεκίνησε το IamAction, μια πλατφόρμα συγκέντρωσης κεφαλαίων για την καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας. Μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας πρόσφερε αμοιβή 25.000 δολαρίων για να βοηθήσει στην εύρεση Γάλλων λαθροκυνηγών ρινόκερων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News