Γεμάτα είναι τα ταμεία των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών και όχι μόνο, καθώς τα κέρδη τους έχουν ανακάμψει δυναμικά με φόντο την ανοδική πορεία των οικονομιών αλλά και των χρηματιστηριακών αγορών. Για το λόγο αυτό οι περισσότερες εταιρείες της Wall Street επενδύουν σε μεγάλα προγράμματα επαναγοράς μετοχών, όπως και σε αυξημένα μερίσματα για να πριμοδοτήσουν τους μετόχους τους μετά τη δύσκολη περσινή χρονιά.

Η επίλεκτη πεντάδα

Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία της S&P Dow Jones Indices για το τρίτο τρίμηνο του έτους, ειδικά στη Wall Street περίπου το 53,8% του όγκου της δραστηριότητας σε επαναγορές μετοχών προήλθε από είκοσι μέγα εταιρείες, όπως η Apple, η Alphabet, η Meta, η Oracle και η Microsoft.

Μάλιστα, ειδικά οι εν λόγω πέντε τεχνολογικές εταιρείες από μόνες τους δαπάνησαν 66,7 δισ. δολάρια για επαναγορές μετοχών το τρίτο τρίμηνο, ενώ για το σύνολο της χρονιάς έχουν ήδη ξεπεράσει τα 212 δισ. δολάρια!

Ειδικά η Apple βρέθηκε στην κορυφή της λίστας και μάλιστα δαπανώντας για το τρίτο τρίμηνο, το όγδοο μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί στην ιστορία του δείκτη S&P για επαναγορές μετοχών, ήτοι σχεδόν 20,5 δισ. δολάρια!

Είναι πολλά τα λεφτά…

Βέβαια, η επιθετική στρατηγική επαναγοράς μετοχών δεν περιορίστηκε μόνο στις είκοσι… μεγάλες, αλλά πήρε μάλλον μαζικές διαστάσεις τροφοδοτώντας προφανώς και το ράλι στους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Συνολικά για τις εταιρείες του δείκτη S&P 500 οι επαναγορές μετοχών κατά το τρίτο τρίμηνο εκτοξεύτηκαν στο ιλλιγγιώδες ποσό των 234,6 δισ. δολαρίων, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 18% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και κατά 130,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όταν οι επαναγορές μετοχών με δυσκολία είχαν ξεπεράσει τα 100 δισ.

Από το ποσό αυτό για το τρίτο τρίμηνο σχεδόν τα μισά κονδύλια, ήτοι 126,3 δισ. δολάρια δαπανήθηκαν από το λεγόμενο «top 20» των επιχειρήσεων, με την Apple στην κορυφή.

Σε επίπεδο δωδεκαμήνου, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, οι επαναγορές μετοχών από το σύνολο των εταιρειών του δείκτη διαμορφώθηκαν στα 742,2 δισ. δολάρια, με ποσοστό ετήσιας αύξησης στο 21,8%.

Θετικές προοπτικές και για το 2022

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή Χάουαρντ Σίλβερμπλατ, της S&P Dow Jones Indices, οι προοπτικές στο μέτωπο της επαναγοράς μετοχών θα παραμείνουν θετικές και με την έναρξη της νέας χρονιάς. Μάλιστα, στο σημείο αυτό ακόμη και μια υποχώρηση ή έστω διόρθωση του χρηματιστηρίου μπορεί τελικά να ανεβάσει τους ρυθμούς στις επαναγορές μετοχών, καθώς οι εταιρείες με πολύ μεγάλη δεξαμενή μετρητών θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τις βελτιωμένες τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street