Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν φέτος οι δημόσιες εγγραφές σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνοντας συνολικά 594 δισ. δολάρια. Επίδοση που αποδίδεται στο θετικό κλίμα στις αγορές και την εκτίναξη των χρηματιστηριακών δεικτών κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες. Αν και πολλές από τις νεοεισαχθείσες μετοχές δεν ακολούθησαν το χρηματιστηριακό ράλι.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Refinitiv, σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφηκαν φέτος συνολικά 2.097 IPOs (στα οποία δεν περιλαμβάνονται εισαγωγές μέσω εταιρειών εξαγορών ειδικού σκοπού SPACs), που συγκέντρωσαν 402 δισ. δολάρια. Πρόκειται για αύξηση ύψους 51% σε σχέση με τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών, πέρυσι.

Συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων εγγραφών μέσω SPACs, η αξία των φετινών IPOs εκτινάσσεται στα 594 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Dealogic. Σημειωτέον πως οι εισαγωγές με εταιρείες «κέλυφη» αφορούσαν, πάντως, σχεδόν αποκλειστικά το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ατμομηχανή ο τεχνολογικός κλάδος

Σε επίπεδο κλάδων, την μεγαλύτερη κινητικότητα παρουσίασε ο τεχνολογικός κλάδος και ο υγειονομικός. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 426 δημόσιες εγγραφές στον τεχνολογικό κλάδο και 332 στον ευρύτερο κλάδο της υγείας, κάτι που σημαίνει πως από κοινού είχαν την μερίδα του λέοντος αναλογώντας περίπου στο 42% του συνολικού αριθμού των IPOs.

Όσον αφορά τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν προσελκύοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον, ξεχωρίζει μακράν η εισαγωγή της ανερχόμενης εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων Rivian Automotive Inc. που συγκέντρωσε πάνω από 12 δισ. δολάρια κατά το ντεμπούτο της, το Νοέμβριο. Μάλιστα, το IPO της Rivian ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο από την εισαγωγή της κινεζικής Alibaba Group Holding, το 2014.

Όχι πάντα κερδοφόρες

Το άνοιγμα των οικονομιών εκ νέου μετά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας και τα χαμηλά επιτόκια ώθησαν τους επενδυτές να αναζητήσουν ευκαιρίες για κέρδος σε μια πλειάδα κλάδων. Κάποιες επενδύσεις απέδωσαν και κάποιες όχι.

Για παράδειγμα το IPO της start-up Affirm Holdings τον περασμένο Ιανουάριο, που υποστηριζόταν από την PayPal Holdings, κατάφερε να υπερδιπλασιάσει την τιμή της μετοχής, σε σχέση με την απόδοση ύψους 25% του δείκτη S&P 500.

Όμως, έτερες δημόσιες εγγραφές δεν είχαν τόσο καλή απόδοση. Για παράδειγμα το IPO της σουηδικής vegan γαλακτοκομίας Oatly Group AB ξεκίνησε καλά συγκεντρώνοντας 1,4 δισ. δολάρια στη δημόσια εγγραφή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το Μάιο, έκτοτε ωστόσο η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά 53%. Αντιστοίχως το πολυσυζητημένο IPO της βρετανικής εταιρείας delivery Deliveroo Plc, συγκέντρωσε 1,5 δισ. στερλίνες κατά την εισαγωγή της στο βρετανικό χρηματιστήριο το Μάρτιο, έκτοτε ωστόσο η μετοχή έχει χάσει 46%.

Σύμφωνα με τον δείκτη Renaissance IPO, που καταγράφει και παρακολουθεί τον μέσο όρο επίδοσης των νέων μετοχών που εισάγονται στο αμερικανικό χρηματιστήριο, η απόδοση τους είναι μειωμένη κατά 8% φέτος, σε σχέση με τα κέρδη που αριθμούν οι δείκτες της Wall Street.

Προβλέψεις για τη νέα χρονιά

Αναλυτές εκτιμούν πως το θετικό ρεύμα για την προσέλκυση νέων εισαγωγών θα συνεχιστεί και με την έναρξη της νέας χρονιάς. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη για το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι προγραμματισμένες αρκετές δημόσιες εγγραφές, από τις οποίες ήδη ξεχωρίζουν η πλατφόρμα social media της Reddit, η τεχνολογική start-up Via και η εταιρεία λογισμικού Cohesity. Αν και είναι απίθανο η νέα χρονιά να φτάσει στα φετινά επίπεδα.

Στους ανασχετικούς παράγοντες για την προσέλκυση νέων IPOs κυρίως στην αμερικανική αγορά θα πρέπει να προστεθεί και η αλλαγή στάσης των κινεζικών εταιρειών, τόσο λόγω της σκληρής στάσης που έχει υιοθετήσει το Πεκίνο όσο και της πιο αυστηρής επιτήρησης που εφαρμόζει πλέον η αμερικανική SEC, απαιτώντας ειδικά από τους κινεζικούς ομίλους πιο αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες. Για παράδειγμα ο κολοσσός της Didi Global, η δημόσια εγγραφή του οποίου, τον Ιούνιο, στο αμερικανικό χρηματιστήριο συγκέντρωσε 4,4 δισ. δολάρια, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από την Wall Street και θα μετακινηθεί στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές