‘Oταν έκανα την 1η δόση του εμβολίου για να πειράξω τους φίλους μου που ήταν ενάντια στον εμβολιασμό, τους έλεγα « έχω και τσιπάκι πάμε για καφέ; »…

Φαντάζομαι πως όλοι έχετε ακούσει γι’ αυτά τα περιβόητα τσιπάκια, τις προφητείες που τα συνοδεύουν, και ένα σωρό άλλες θεωρίες παραπληροφόρησης, όπως για παράδειγμα, ότι τα εμβόλια μπορούν να αλλάξουν το DNA μας ή ότι μέσω των εμβολίων μπορούν να ελέγξουν την προσωπικότητά μας.

Για να μην τρελαθούμε, όλοι εμείς, που πιστεύουμε στην επιστημονική γνώση, απλώς τα προσπερνούσαμε –και τα προσπερνάμε- χαρακτηρίζοντάς τα με δυο λέξεις: fake news. Tελεία και παύλα.

Πριν μερικές μέρες, χαζεύοντας στο διαδίκτυο έπεσα πάνω στην ΕΙΔΗΣΗ. Ποια είναι αυτή; ‘Ότι στη Σουηδία 6.000 πολίτες –μέχρι στιγμής, έχουν εμφυτεύσει στο χέρι τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού (!).

«Fake News» ήταν η πρώτη μου αντίδραση. Όμως, η είδηση που έγινε αρχικά γνωστή από το γαλλικό δίκτυο « France 24» παίζει παντού… Μπορείτε να το τσεκάρετε και μόνοι σας κάνοντας μια σύντομη περιήγηση στο διαδίκτυο. Ακόμη και video είδα με τις απόψεις ανθρώπων που δέχτηκαν να τοποθετήσουν στο χέρι τους το μικροτσίπ, το μέγεθος του οποίου δεν ξεπερνά τον κόκκο ρυζιού…

Μετά αναρωτήθηκα : βρε, λες; Λες , λες, λες και πάλι λες. Είναι η …εκδίκηση των fake news ή κάτι άλλο; Τηλέφωνο στον Μανώλη Σφακιανάκη. Κάτι παραπάνω θα ξέρει σκέφτηκα. Μην ξεχνάτε πως είναι ο άνθρωπος που έστησε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Ελλάδα. Και σήμερα είναι πρόεδρος σήμερα του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια.

-«Όλοι αυτοί, βγάζουν μόνοι τους τα… μάτια τους, και κάνουν τον κόσμο να πιστεύει στα fake news» , μου λέει. « Σήμερα κάνουν κάτι που ακόμη ελέγχεται αλλά αύριο θα είναι αργά. Οδηγούνται σαν πρόβατα επί σφαγή και αυτοί νοιώθουν πως κάτι κάνουν…».

Αυτό που δεν κάνουν τα εμβόλια το έκαναν κάποιοι από μόνοι τους…

Προσωπικά πάντα μιλώντας, συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Αυτό που δεν κάνουν τα εμβόλια -να μας βάζουν τσιπάκια-, το έκαναν κάποιοι από μόνοι τους. Κανένα εμβόλιο δεν περιέχει μικροτσίπ. Οι άνθρωποι τα βάζουν στο σώμα τους, έτσι, για να διαφοροποιηθούν…

Αλήθεια, πόσο διευκολύνει τη ζωή τους ένα εμφύτευμα; Πόσο χρόνο κερδίζουν βάζοντας πλέον το χέρι τους –αντί για την οθόνη του τηλεφώνου τους ή η βεβαίωση εμβολιασμού- μπροστά σε μια οθόνη σκαναρίσματος; Κερδίζουν, 5, 10, άντε 15 δευτερόλεπτα…Και;

Δυο λέξεις μου έρχονται στο μυαλό, οι οποίες αποδίδονται στον Λένιν. « Χρήσιμοι ηλίθιοι». Υπάρχουν παντού, τους βλέπουμε στους χώρους εργασίας και όπου αλλού γυρίσει το μάτι μας… Δυστυχώς.

Τι θα γίνει όταν θα έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό;

Αλήθεια τι θα γίνει αύριο που θα έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό, αλλά θα έχει ανοίξει η όρεξη σε «κάποιους» ( καταλαβαίνετε νομίζω τι εννοώ) να … «τσιπάρουν» πάνω μας τα πάντα; Μα τα πάντα… Από τον ιατρικό μας φάκελο μέχρι δεν ξέρω και εγώ τί άλλο; Εάν δεν μπορείς να πας πουθενά χωρίς να κουβαλάς πάνω σου όλες τις «τσιπαρισμένες πληροφορίες»;

Σε όλους αυτούς συνιστώ να διαβάσουν ( ή να δουν την ταινία) « 1984» του Τζορτζ ‘Οργουελ. Να νοιώσουν πως νοιώθει ( στο μυθιστόρημα) ο Γουίνστον Σμιθ που ζει το 1984 στην Ωκεανία, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Μεγάλου Αδερφού, που ακούει και βλέπει όλες τις κινήσεις τους, ακόμη και τις σκέψεις του…

Σε κάποιους μπορεί και να αρέσει αυτή η κατάσταση. Σε εμένα όχι… Γι’ αυτό, ας επιληφθεί του θέματος η Βιοηθική. Αλήθεια, υπάρχει ακόμη αυτός ο κλάδος της επιστήμης;

Τα αμέτρητα πρόσωπα του φόβου…

Αλλά μια και μιλήσαμε για τα εμβόλια και τα τσιπάκια, θα ήθελα να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Και θα ήθελα, για πολύ λίγο, να μιλήσουμε για τον φόβο. Άσχετο θέμα, θα μου πείτε… Δώστε μου μισό λεπτό.

Επειδή έχουμε Χριστούγεννα και για πολλούς ανθρώπους Χριστούγεννα σημαίνει θαλπωρή και ζεστασιά, δίπλα σε αυτές τις τρεις λέξεις έχουν στο μυαλό τους και τα τζάκια.

Τα τζάκια λοιπόν, όπως μου εξηγεί, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Μιχαλόπουλος, στο κέντρο της Αθήνας ευθύνονται για το 30% των χειμερινών συγκεντρώσεων λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία, αφού η έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις τους συνδέεται με την πρόωρη θνησιμότητα και την πρόκληση καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων.

Επιπλέον, οι ειδικοί έχουν εστιάσει ιδιαίτερα στην επίδραση της καύσης βιομάζας σε μια από τις πλέον καρκινογόνες χημικές ομάδες που είναι οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ).

Πάμε τώρα στο φόβο. Ξέρω ανθρώπους που δεν κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού επειδή φοβούνται μήπως πάθουν κάποια στιγμή στο μέλλον καρκίνο, χωρίς να υπάρχει καμία επιστημονική αναφορά για το θέμα αυτό, αλλά δεν έχουν κανένα φόβο να κάθονται μπροστά από το αναμμένο τζάκι που αποδεδειγμένα ευθύνεται για καρκίνο και ένα σωρό άλλες ασθένειες.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion