Το Εθνικό Συμβούλιο Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης της Κίνας (CNTAC) καταδίκασε την υπογραφή του νόμου που υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον οποίο απαγορεύεται πλέον η εισαγωγή πολλών προϊόντων από την επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Ειδκότερα, ο νόμος που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, απαγορεύει την εισαγωγή στη χώρα των προϊόντων που κατασκευάζονται σε αυτήν την κινεζική επαρχία – εκτός εάν οι εταιρείες μπορούν να αποδείξουν ότι δεν παρήχθησαν με καταναγκαστική εργασία, κάτι που θεωρείται δύσκολο.

Όπως τονίζει η CNTAC, ο νόμος αυτός βλάπτει σοβαρά και βάναυσα τα γενικά συμφέροντα της Κίνας και προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση στην τοπική κινεζική κοινωνία, τη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και τους καταναλωτές, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η CNTAC μαζί με τις 12 θυγατρικές της ενώσεις το Σάββατο των Χριστουγέννων.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η μονομερής κίνηση των ΗΠΑ να μπλοκάρει τα εμπορεύματα που παράγονται στην Σιντζιάνγκ στο πλαίσιο της διεθνούς αλυσίδας εφοδιασμού, είναι μια συμπεριφορά ηγεμονίας και δημιούργησε ένα αποτρόπαιο και επικίνδυνο προηγούμενο στον τομέα των διεθνών οικονομικών και εμπορικών κανόνων.

«Δεν υπάρχει ”καταναγκαστική εργασία”»

Στην ίδια ανακοίνωση, η CNTAC επανέλαβε ότι δεν υπάρχει «καταναγκαστική εργασία» στη βορειοδυτική αυτόνομη περιοχή της Κίνας και το βαμβάκι που παράγεται στη Σιντζιάνγκ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% της παγκόσμιας παραγωγής βαμβακιού το 2021 με απόδοση 5.129 εκατομμύρια τόνους.

«Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποδεχτούν την επίσημη θέση της κινεζικής κυβέρνησης, της βιομηχανίας και των καταναλωτών και να διορθώσουν τα λανθασμένα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα το συντομότερο δυνατό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την αντίθεσή της στον νόμο των ΗΠΑ εξέφρασε επίσης το Σάββατο η Ένωση Βαμβακιού της Κίνας.

Η βιομηχανία βαμβακιού και κλωστοϋφαντουργίας της Κίνας εργάζεται για την προστασία της εργασίας, ανέφερε η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι οι αγρότες βαμβακιού και οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας βελτίωσαν το εισόδημά τους και την ποιότητα ζωής τους με τη σκληρή δουλειά τους.

Η εκμηχάνιση της μεγάλης κλίμακας παραγωγής βαμβακιού στο Σιντζιάνγκ μείωσε την ένταση εργασίας ενώ αύξησε την παραγωγικότητα, ανέφερε η ένωση.

«Φέτος, το 87,9 % της συγκομιδής του βαμβακιού στο Σιντζιάνγκ γίνεται με μηχανές και η βιομηχανία βαμβακιού υπήρξε σημαντική πηγή εισοδήματος για τις τοπικές εθνοτικές μειονότητες, προσφέροντας περίπου 600.000 θέσεις εργασίας», σύμφωνα με τη ανακοίνωση της CNTAC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή