Όταν μαθαίνεις από δημοσιεύματα του Τύπου πως o κολοσσός της Amazon προσπαθεί να σε… αντιγράψει προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες ανάλογες με την εταιρεία σου, τότε… μάλλον κάτι έχεις κάνει (πολύ) καλά. Κάπως έτσι πρέπει σίγουρα να αισθάνεται ο 39χρονος γερμανικής καταγωγής Τόμπι Λύτκε, ο οποίος πριν 15 χρόνια αποφάσισε να εγκαταλείψει το ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης snowboard που είχε δημιουργήσει με τους γονείς του και να στήσει μια πλατφόρμα e-commerce υπό την ονομασία Shopify.

Η πλατφόρμα είχε σταθερά ανοδική πορεία τα επόμενα χρόνια, όμως η εκτίναξη του ηλεκτρικού εμπορίου με την έναρξη της πανδημίας κατέστησε την καναδική εταιρεία και την μετοχή της σε ένα από τα πιο «hot» ονόματα της νέας εποχής που διαμόρφωσε η κρίση του κορωνοϊού. Εξάλλου, το σύνολο των αναλυτών διεθνώς συμφωνεί πως η στροφή στο e-commerce… ήρθε για να μείνει ακόμη και μετά το πέρας της πανδημίας αλλάζοντας συνολικά τα δεδομένα για το λιανεμπόριο παγκοσμίως.

Τι είναι το Shopify

Το Shopify είναι μια πλατφόρμα που πουλά software που βοηθά τους χρήστες να δημιουργήσουν τα δικά τους, ανεξάρτητα, online καταστήματα. Ουσιαστικά προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς παρέχει έτοιμα templates για ηλεκτρονικά καταστήματα, τα οποία είναι πλήρως προσαρμοσμένα στα γούστα του πελάτη, τον βοηθά να οργανώσει τα προϊόντα, να κάνει όλες τις πληρωμές και συναλλαγές, να παρακολουθεί και να απαντά σε παραγγελίες. Η μηνιαία χρέωση θεωρείται αρκετά χαμηλή καθώς ξεκινά από τα 30 δολάρια (αν και μπορεί να φτάσει έως και τα 2.000 δολάρια, αναλόγως με το πλήθος των προσφερόμενων υπηρεσιών), ενώ η πλατφόρμα φημίζεται για το πόσο εύκολη είναι στη χρήση του.

Με τις συνθήκες της πανδημίας να στρέφει εμπόρους και καταναλωτές στον χώρο του e-commerce η δραστηριότητα του Shopify εκτινάχθηκε με αποτέλεσμα η αξία της εταιρείας να εκτοξευτεί στα 178 δισ. δολάρια και πλήθος δημοσιευμάτων να αρχίσουν να υμνούν την… νέα Amazon. Μόνο που ο ίδιος ο Λύτκε δεν συμφωνεί, προσδιορίζοντας την εταιρεία που διοικεί ως την… αντί-Amazon, ακριβώς δίνει τη δύναμη στους ίδιους τους χρήστες και αγοραστές, ώστε να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες τους.

«H Amazon προσπαθεί να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία και η Shopify προσπαθεί να οπλίσει τους αντάρτες» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του, σε συνέντευξη στο Businessweek.

Στέγη για τους μικρομεσαίους 

Όπως σχολιάζει το Bloomberg σε δημοσίευμα του, ότι ήταν το Zoom για την επιχειρηματική Αμερική στις αρχές της πανδημίας, έγινε το Shopify για τους μικρομεσαίους εμπόρους και καταστηματάρχες, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν ποτέ άλλοτε πουλήσει προϊόντα μέσω Διαδικτύου και χρειάστηκαν… ταχύρρυθμα μαθήματα προκειμένου να μείνουν επιχειρηματικά ζωντανοί. Την εποχή εκείνη η Shopify ήταν ελάχιστα γνωστή, με μόλις ένα εκατομμύριο χρήστες και το όνομα της να συγχέεται συχνά με αυτό της μουσικής υπηρεσίας Spotify. Όμως, η φήμη της εξαπλώθηκε γρήγορα, ειδικά σε αντιδιαστολή με την Amazon και τις επιθετικές τακτικές που έχει καταγγελθεί ότι εφαρμόζει στους πωλητές της.

Μέσα σε δύο χρόνια, η εταιρεία που έχει έδρα την Οτάβα του Καναδά είδε την κεφαλαιοποίηση της να εκτινάσσεται από τα 46 στα 177 δισ. δολάρια και τις πωλήσεις της να αυξάνονται πέρυσι στα 2,9 δισ. δολάρια, ήτοι αύξηση ύψους 86% σε σχέση με το 2019. Μόνο δε, κατά το πρόσφατο εμπορικό Σαββατοκύριακο της Black Friday και Cyber Monday, οι πωλήσεις των συνεργατών του Shopify αποκόμισαν 6,3 δισ. δολάρια σε πωλήσεις, ήτοι άνοδο ύψους 23% σε σχέση με πέρυσι.

Δεν είναι τυχαίο πως η Shopify εξελίσσεται στην μεγαλύτερη σε αξία εταιρεία του Καναδά (με τον ίδιο τον Λύτκε να είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος πολίτης του Καναδά) και αν και παραμένει ακόμη αρκετά πίσω από έτερους κολοσσούς του e-commerce, όπως η Amazon και η Ebay κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Νιώθει την πίεση η Amazon 

Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος που η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος αποφάσισε να ασχοληθεί με το ανερχόμενο εταιρικό… φαινόμενο του Τόμπι Λύτκε και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να εμφανίζεται να μελετά το ενδεχόμενο να στήσει ένα ανάλογο μηχανισμό που θα επιτρέπει στους λιανεμπόρους να στήσουν τα δικά τους ανεξάρτητα, online καταστήματα. Πάντως, η προοπτική αυτή δεν μοιάζει να ανησυχεί τον Λύτκε, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει την νέα πρόκληση που θα τον φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση και ανταγωνισμό με τον αμερικανικό κολοσσό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή