Η αλυσίδα πολυτελών πολυκαταστημάτων Selfridges που ίδρυσε το 1908 ο αμερικανός μεγιστάνας του λιανικού εμπορίου Χάρι Γκόρντον Σέλφριτζ, είναι παγκοσμίως γνωστή για το εμβληματικό πολυκατάστημά της στην Oxford Street του Λονδίνου.

To 2003 εξαγοράστηκε από την οικογένεια των καναδών δισεκατομμυριούχων Γουέστον για περίπου 600 εκατομμύρια στερλίνες. Σήμερα άλλαξε ξανά χέρια καθώς πλέον εξαγοράστηκε από τις εταιρείες Signa και Central Group.

«Είναι προνόμιο να εξαγοράζω τη Selfridges Group, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού καταστήματος της Oxford Street, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του πιο διάσημου εμπορικού δρόμου του Λονδίνου για περισσότερα από 100 χρόνια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ταϊλανδέζικης πολυσχιδούς εταιρείας Central Group, Τος Σιραθιβάτ. Ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου είχει αποκαλυφθεί ότι η Central Group ήταν κοντά στη συμφωνία για μια συμφωνία για την εξαγορά των Selfridges.

25 καταστήματα και 10.000 εργαζόμενοι

Ο Όμιλος Selfridges απασχολεί περίπου 10.000 άτομα και διαθέτει 25 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πόλεων της Αγγλίας, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας και του Καναδά.

Η Signa και η Central θα αναλάβουν τα 18 από τα 25 καταστήματα. Τα επτά πολυκαταστήματα Holt Renfrew της Selfridges Group στον Καναδά δεν ήταν μέρος της συμφωνίας και θα παραμείνουν στην κυριότητα της οικογένειας Γουέστον.

Οι νέοι ιδιοκτήτες των Selfridges δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα επωνυμία για να αναπτύξουν πολυτελή ηλεκτρονικά καταστήματα καθώς και να βελτιώσουν τα φυσικά καταστήματα της αλυσίδας.

Βιώσιμα ενεργειακά καταστήματα

«Μαζί θα συνεργαστούμε με τους κορυφαίους αρχιτέκτονες του κόσμου για να επαναπροσδιορίσουμε με ευαισθησία τα καταστήματα σε κάθε τοποθεσία, μετατρέποντας αυτούς τους εμβληματικούς προορισμούς σε βιώσιμους, ενεργειακά αποδοτικούς, μοντέρνους χώρους, παραμένοντας πιστοί στην αρχιτεκτονική και πολιτιστική τους κληρονομιά», δήλωσε ο πρόεδρος της Signa, Ντίτερ Μπερνινγκχάους.

Η οικογένεια Γουέστον ανακοίνωσε την πώληση της αλυσίδας τον Ιούνιο, λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Γκάλεν Γουέστον, ο οποίος επέβλεψε την κίνηση να γίνει ιδιωτικό το πολυκατάστημα πριν από 18 χρόνια.

«Είμαι περήφανος που δίνω τη σκυτάλη στους νέους ιδιοκτήτες που είναι οικογενειακές επιχειρήσεις με μακροπρόθεσμα σχέδια, δήλωσε η πρόεδρος της Selfridges Group, Αλάνα Γουέστον.

Η Central, η οποία ανήκει στην οικογένεια δισεκατομμυριούχων Σιραθιβάτ, δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων, λιανικής, φιλοξενίας και εστιατορίων.

Η εταιρεία με έδρα την Μπανγκόκ άνοιξε το πρώτο της πολυκατάστημα το 1956 και έγινε ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης εμπορικών κέντρων στην Ταϊλάνδη.

Έχει επίσης μια κοινοπραξία ηλεκτρονικού εμπορίου με την κινεζική JD.com και μερίδιο στον κολοσσό Grab της Νοτιοανατολικής Ασίας που δραστηριοποιείται στον τομέα του ride-hailing και των παραδόσεων.

Ο Όμιλος Signa με έδρα τη Βιέννη ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία Ρενέ Μπένκο το 2000 και έχει γίνει η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ακινήτων της Αυστρίας.

Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη από κοινού μεγάλα πολυκαταστήματα σε όλη την Ευρώπη.

Η προσφορά Central-Signa φέρεται να κέρδισε τις ανταγωνιστικές προσφορές από την Qatar Investment Authority, στην οποία ανήκει η Harrods, και η Lane Crawford, μια αλυσίδα πολυκαταστημάτων με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή