Στο πλαίσιο του 11ου Εθνικού Συνεδρίου της Financial Engineering and Banking Society, 21-22 Δεκεμβρίου 2021, στις εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, η Εταιρεία βράβευσε τον Καθηγητή Σταύρο Ζένιο του Πανεπιστημίου Κύπρου για το επιστημονικό του έργο στη χρηματοοικονομική επιστήμη.

Ο Σταύρος Α. Ζένιος είναι καθηγητής της Διοικητικής Επιστήμης και Χρηματοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Senior Fellow στη Σχολή Διοίκησης The Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, ΗΠΑ. Είναι Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Κύπρου, και εξωτερικός Εταίρος της δεξαμενής σκέψης Bruegel.

Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ηλεκτρολογία-μηχανική στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Κύπρου, και απόκτησε το διδακτορικό του στην Επιχειρησιακή Έρευνα στο Πανεπιστήμιο Princeton, ΗΠΑ. Η διδακτορική του διατριβή έτυχε Τιμητικής Διάκρισης από την Επιστημονική Εταιρία Επιχειρησιακής Έρευνας των ΗΠΑ.

Διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια όπως το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, το Πανεπιστήμιο της Χάϊφα και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επελέγη δύο φορές ως Marie Curie Fellow της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διετέλεσε υπότροφος του Εθνικού Ιδρύματος Έρευνας της Ιταλίας στα Πανεπιστήμια Μιλάνου και Βενετίας. Υπηρέτησε ως Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου, η οποία έχει επιλεγεί ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου για 8 χρόνια, και Πρόεδρος των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών επίσης για 8 χρόνια.

Έχει δημοσιεύσει πέραν των 150 επιστημονικών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως το Management Science, Operations Research, J. of Banking and Finance, J. of Economic Dynamics and Control. Μελέτες του έχουν αναδημοσιευθεί σε βιβλία, επιστημονικά εγχειρίδια και εγκυκλοπαίδειες, και το βιβλίο του για την διαχείριση χρηματοοικονομικών οργανισμών μεταφράστηκε στα Κινέζικα.

Μελέτες του βραβεύτηκαν σε παγκόσμιο διαγωνισμό Παράλληλων Υπολογιστικών Συστημάτων το 1988 και στο διεθνές Συνέδριο του Decision Sciences Institute το 1999. Το 2006 βραβεύθηκε με το Βραβείο Ερευνητικής Αριστείας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Επιχειρησιακής Έρευνας (EURO). Το ββιβλίο του Financial Optimization εκδόθηκε από τους οίκους Blackwell-Wiley Finance και διδάσκεται σε μεταπτυχιακά προγράμματα διεθνώς. Το βιβλίο του Parallel Optimization: Theory, Algorithms and Applications, Oxford University Press, βραβεύτηκε από την Εταιρία Επιχειρησιακής Έρευνας ΗΠΑ.

Μοντέλα του χρησιμοποιούνται από Κρατικές Υπηρεσίες, Τράπεζες και Ασφαλιστικές Εταιρίες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις ΗΠΑ. Του έχουν απονεμηθεί δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Έχει εργασθεί ως σύμβουλος οργανισμών όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η Τράπεζα της Βασιλείς, η Διεθνής Τράπεζα, και ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Χρηματοδότησης Οικιστικών Δανείων.

Το ίδιο βραβείο έχουν λάβει οι καθηγητές: Νίκος Τραυλός (2012), Σταύρος Θωμαδάκης (2013), Γεώργιος Καραθανάσης (2014), Γκίκας Χαρδούβελης (2015), Άγγελος Τσακλαγάκος (2016), Μάνθος Ντελής (2017), Ηλίας Τζαβαλής (2018), Παναγιώτης Θεοδοσίου.

Η FEBS στα 11 χρόνια δραστηριότητάς της οργάνωσε 17 συνέδρια και έδωσε 18 βραβεία, 9 εθνικά και 9 διεθνή.

* Ο Καθηγητής-Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Πρόεδρος της ΕΕΧΜΤ (Financial Engineering and Banking Society) και ο καθηγητής Σταύρος Ζένιος απεικονίζονται στην κεντρική φωτογραφία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia